Ако супервулканът Йелоустоун изригне, ще има много малко предупреждения (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 октомври 2017 в 12:12 26037 0

Кредит NG

Големият призматичен извор в Националния парк Йелоустоун.

Супервулканът в Йелоустоун може да се подготви за изригване в рамките на няколко десетки, а не на стотици години, както се смяташе досега, съобщава National Geographic.

След анализ на минералите във вкаменена пепел от последното мегаизригване, изследователи от Държавния университет на Аризона смятат, че супервулканът тогава се е събудил след като в резервоара под калдерата са се влели два свежи притока свеж на магма.

И нещо много обезпокоително - минералите показват, че най-важните промени в температурата и състава са станали в рамките на няколко десетилетия. Досега геолозите смятаха, че ще са нужни векове, за да могат супервулканите да направят този преход.

Едно проучване от 2013 г., например, показва, че магменият резервоар, който захранва супервулкана е около два и половина пъти по-голям в сравнение с предишните оценки. Учените също така смятат, че резервоарът се източва след всеки чудовищен взрив, затова те предполагаха, че трябва много време, за да се запълни. Въз основа на новото изследване, изглежда магмата може бързо да зареди резервоара и да докара вулкана до взривоопасно състояние за един миг в геоложки мащаб.

"Шокиращо е колко малко време е необходимо за спящият вулкан, за да стигне до изригване", заяви съавторът на проучването Хана Шамло (Hannah Shamloo) пред Ню Йорк Таймс.

На живо активността на гейзера "Олд Фейтфул" в Йелоустоун:

Все пак Йелоустоун е един от най-добре наблюдаваните вулкани в света, отбелязва Майкъл Поланд (Michael Poland), учен във Вулканичната обсерватория в Йелоустоун към службата за геоложки проучвания на САЩ (USGS). Голямо количество различни сензори и сателити следят непрекъснато за промени и точно сега супервулканът не изглежда опасен.

"Постоянно се случва нещо интерено ... но не сме виждали нещо, което да ни накара да мислим, че се случва подобно на описаното в изследването магмено събитие", разказва Поланд за National Geographic, като добавя, че изследването като цяло е "донякъде предварително, но доста привлекателно".

Новата статия допълва поредицата от изненади, които учените откриха през последните няколко години, проучвайки супервулкана. Също така педантично се изследва и супервулканът под Италия, който наскоро показа признаци, че се трупа в калдерата налягане, което го прави все по-опасен.

Днес Националният парк Йелоустоун голяма степен дължи богатата геоложка красота на бурните процеси в  миналото. Чудеса като гейзера Олд Фейтфул и Големият призматичен извор са продукт на геотермалната активност, която все още кипи под парка и се задвижва от своя страна от огромната магма, която захранва и супервулкана.

Преди около 630 000 години мощно изригване е разтърсило региона, изхвърляйки 1000 кубически километра скали и пепел и създавайки Йелоустоунската калдера, вулканична депресия с разме 65 км, в която сега е разположена по-голямата част от националния парк.

Лава Крик (Lava Creek Tuff). Източник: Wikimedia Commons

Това изригване остави след себе си туфовата формация в щата Уайоминг Лава Крик (Lava Creek Tuff), отложена пепел, която Шамло и колегите й използват за своето проучване, които представиха през август по време на срещата на вулканолозите в Орегон, чиято по-ранна версия бе показана на срещата на Американския геофизичен съюз (American Geophysical Union) през 2016 г.

На базата на изкопаемите отложения учените смятат, че супервулканът е имал най-малко две други изригвания от този мащаб през последните два милиона години. За наше щастие супервулканът "спи", откакто първите хора са пристигнали в Северна и Южна Америка. Слаби изригвания и земетресения периодично попълват калдерата с лава и пепел, последното от които се е случило преди около 70000 години.

Сеизмолози от Университета на Юта са открили и направили снимки на резервоар с горещи, полуразтопени скали на 19-45 км под супервулкана Йелоустоун и този резервоар е 4.4 пъти по-голям от подобна по-плитка, отдавна позната магмена камера.  Hsin-Hua Huang, University of Utah

През 2011 г. учени откриха, че земята над магмената камера се издува с около една педя на седем години.

"Това е изключителен подем, тъй като обхваща такава голяма площ, а залогът е твърде висок", отбелязва вулканологът Боб Смит (Bob Smith) от Университета на Ютаказа за National Geographic.

Туфовата формация Лава Крик. Източник: Wikimedia Commons

Магменият резервоар, на който се дължи това подуване, е твърде дълбоко, за да се създаде опасения за предстояща катастрофа, обяснява Смит, това е само нежно "дишане" на калдерата, което предлага ценна информация за поведението на супервулкана.

Но почти всеки, който изучава спящия супервулкан Йелоустоун казва, че в момента няма как да се разбере кога ще се случи следващият голям взрив. От своя страна, службата за геоложки проучвания на САЩ оценява грубо вероятността да се взриви Йелоустоун на по-малко 1:730 000 - долу-горе същият шанс като катастрофален сблъсък с астероид.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !