Антарктически морски слон е забелязан на тропически плаж в Шри Ланка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 декември 2019 в 12:15 3909 0

Кредит wikipedia

Мъжки южен морски слон Mirounga leonina на северния бряг на островите Кергелен.

Южен морски слон, воден бозайник, откриван най-често в ледените води на Антарктика, е забелязан по бреговете на Шри Ланка за пръв път. И докато необичайният посетител е добре посрещан от хората, присъствието му в тропическите води може да е повод за притеснение. 

Младият южен морски слон е забелязан на плаж на 20 ноември и служители на Департамента за защита на дивите животни успяват да го заснемат.  

Д-р Аша де Вос (Asha de Vos), морски биолог, специализирана в изучаването на сини китове в Шри Ланка, следи придвижването и състоянието на морски слон и публикува в Twitter. На 23 ноември тя забелязва, че животното все още е в Шри Ланка и изглежда "си почива, но е и наранено". За съжаление след това морският слон вече не е забелязван и не е известно къде се намира.

Южният морски слон е най-големият представител на тюлените на света, като мъжките могат да достигнат до 4 метра. Те могат и да се гмуркат на големи дълбочини, до 2 100 метра, което е внушително за морски бозайник. Името им идва от необичайно дългият нос и големият размер на телата им. Не се знае дали този индивид е мъжки или женски, размерът му подсказва, че е млад, а само мъжките развиват специфичен нос, подобен на хобот, едва когато достигнат полова зрялост. 

Тези животни могат да бъдат открити в три географски подпопулации в суб-Антарктическите и Антарктическите води. Най-голямата подпопулация е в Южния Атлантически океан, докато другите две живеят около суб-Антарктическите острови в Тихия океан и в Южните части на Индийския океан.

Една от най-близките до Шри Ланка популации от морски слонове се намира на островите Кергелен. Въпреки, че това е на 6 200 километра, е възможно морските слонове да преплуват това разстояние с помощта на океанските течения. Но защо този индивид е направил пътешествието си остава мистерия.

"Тюлените са активни плувци, но е трудно да предположим защо този индивид е доплувал толкова далече на Север, оставяйки родната си среда. Индивидът, открит в Шри Ланка, изглежда изтощен и се е добрал до плажа, за да си почине", обяснява де Вос. 

Въпреки че за пръв път този вид се забелязва в Шри Ланка, и преди е имало индивиди, преминали в Северното полукълбо. Изследване в списанието Marine Mammal Science обяснява, че през 1989 г. рибари са застреляли южен морски слон до бреговете на Оман, на Арабския полуостров от страх, че може да атакува деца. Преди това индивиди са срещани и на Мавриций и Сейшелските острови. 

Морските слонове не са застрашени от изчезване и броят в популациите им е висок, но природозащитниците ги следят, заради намаляването на ледените местообитания, където те се размножават.  

Източник: IFLScience - Antarctic Elephant Seal Seen Lost On A Tropical Beach In Sri Lanka

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !