26 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Антитела, атакуващи сперматозоидите са в основата на нова разработка за контрацептиви

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 август 2021 в 06:29 95810
Снимка: pixabay

В стремежа си да избегнат страничните ефекти на хормоналните противозачатъчни, екип от учени започна да търси потенциален контрацептив, който използва силата на антителата срещу сперматозоидите, предаде IFLScience.

Първоначални изследвания на тази концепция са публикувани наскоро в списанието Science Translational Medicine. Екип от учени по биомедицина от различни институции в САЩ създава антитела, които се свързват със сперматозоидите на основата на естествените антитела срещу човешката сперма.

Някои хора по естествен начин могат да произведат антитела срещу клетките на сперматозоидите, при което имунната система погрешно ги идентифицира като чужд нашественик в тялото и ги атакува. Това е много рядко срещано и може да доведе до редица усложнения, но за целите на този експеримент то дава идеалната възможност. Изследователите получават тези антитела от репродуктивната система на редица жени, които страдат от безплодие, и ги променят чрез сливане на различен брой допълнителни антиген-свързващи фрагменти.

Учените откриват, че силата и способността за свързване на сперматозоидите на антителата се увеличавар поне 10 пъти чрез добавяне на тези допълнителни антиген-свързващи фрагменти. Тествайки антителата във влагалището на овца, е установено, че те намаляват броя на мобилните сперматозоиди с повече от 99,9 % в сравнение с контролните групи.

Контролът на раждаемостта на базата на хормони, познати като контрацептивни хапчета, е широко използван и много ефективен метод, но те предизвикват редица нежелани странични ефекти, включително гадене, подуване, промени в настроението, мигрена и в случаи кръвни съсиреци. Рискът от тежък кръвен съсирек е значително по-висок сред хората, приемащи хапчето, отколкото от която и да е от ваксините срещу COVID-19.

Изследователите посочват редица ограничения в работата им. От една страна, проучването не показва директно дали методът може да предотврати бременност. Това най-ново изследване е все още много в началото - предвид голямото забавяне в разработването на противозачатъчни хапчета за мъже, не бива да очаквате този вид технология скоро да навлезе в употреба. Но екипът се надява, че може да проправи път към нова алтернатива на конвенционалните контрацептиви. Авторите на изследването пишат: „Въпреки че са необходими изследвания при хора, тези [променени антитела] могат да предложат на жените друга алтернатива на хормоналната контрацепция.“

Този екип не е единствената група, която търси контрацептиви на базата на антитела. Миналият месец друг екип от американски учени демонстрира нов метод за контрацепция, който използва антитела, за да накара сперматозоидите да се струпат заедно, което ги прави безполезни. Това е демонстрирано само веднъж в лаборатория, изследването е в начален стадий, но изглежда, че може да предстоят интересни неща.ь

Източник: Sperm-Hunting Antibodies Used In A Potential New Contraceptive, IFLScience


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.