Аспиринът може да поправи кариес, показва изследване

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 септември 2017 в 11:05 11346 0

Зъбният кариес обикновено се причинява от натрупване на плака, бактериите в плаката произвеждат киселини, които отслабват емайла на зъбите.

Изследователи от Кралския Университет в Белфаст са открили, че аспиринът може да противодейства на ефектите на кариеса, което ще доведе до намаляване нуждата от пломби, съобщи МedicalХpress

Кариесът води до разрушаването на зъбната структура, образуване на кухини и последващо възпаление на зъбния нерв, което причинява зъбобола. Сегашното лечение на кариес включва пломби, при което зъболекарите запълват кухината или дупката, като се използва синтетичен материал, който не прилича на естествената структура на зъба и може да се наложи да бъде заменен многократно.

Изследователи от Кралския Университет в Белфаст са открили, че аспиринът може да предложи алтернативно решение за възстановяване на засегнатите от кариес зъби. Резултатите от научните изследвания бяха представени на годишната конференция на Британското общество за орални и стоматологични изследвания (British Society for Oral and Dental Research), показват, че аспиринът може да подобри функцията на стволовите клетки, намиращи се в зъбите и по този начин може да помогне на самовъзстановяването чрез регенериране загубената зъбна структура.

Според изследователите аспиринът е кандидат за лекарство със свойства, които стимулират съществуващите стволови клетки в зъбите, което ще подобри възстановяването на повредената зъбна структура. Третирането на стволовите клетки в зъбите с ниска доза аспирин значително повишава минерализацията и експресията на гените, отговорни за образуването на дентин, здрава зъбна структура, която обикновено се поврежда от кариеса. Това ново откритие в комбинация с известните противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти на аспирина може да предостави уникално решение за контрол на възпалението на нерва на зъб и болката като стимулира естественото възстановяване на зъба.

Главният изследовател д-р Ел Карим (El Karim) заяви: "Има огромен потенциал да промени подхода към един от най-големите стоматологични проблеми пред нас. Първоначалните ни резултатите от научните изследвания в лабораторията показват, че използването на Аспирин, лекарство, вече лицензирано за хуманна употреба, може да предложи незабавно иновативно решение за възстановянето на нашите зъби.

"Следващата ни стъпка ще бъде да се разработи подходяща система за доставянето на лекарството и тестването на ефективността му в клинично изпитване. Този нов подход може не само да увеличи дългосрочното оцеляване на зъбите, но също така може да доведе до огромни икономии за здравната каса и други системи на здравеопазване в световен мащаб".

Кариесът е най-честото стоматологично заболявание в световен мащаб. В момента 70% от българчетата до 7 години са поне с един кариес, а 92% от младежите към 18-годишна възраст са с повече от два кариеса. Хората на 33-34 години у нас имат средно по 18 зъба с кариес

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !