Част от загадките на конусите-шапки в Древен Египет са разгадани

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 декември 2019 в 09:21 8066 0

Кредит Stevens et al., Antiquity, 2019

Повечето от дрехите, изобразени в древноегипетското изкуство, са относително лесни за разгадаване, но има една вещ, която озадачава археолозите. В много стенописи, статуи, надгробни стели, ковчези и барелефи датиращи от преди 3 570 до 2 000 години, хората носят конуси на главите си.

Сега за пръв път археолозите идентифицират два такива конуса, изработени от восък и поставени на главите на скелети датирани от преди 3 300 години. Откритието е направено в гробища в град Ахетатон, известен и като Амарна.

Откритието може да помогне най-после да се установи какво означават тези конуси и каква е била функцията им. 

"Откритието на два конуса от гробищата в Амарна потвърждават, че триизмерните конуси, направени от восък, са били носени понякога от починалите в Древен Египет и достъпът до тях не е бил ограничен само за елита", обясняват авторите на изследването, публикувано в Antiquity. "Откритието в Амарна подкрепя идеята, че конусите са носени и от живите, въпреки, че е трудно да се определи колко често и защо."

Различни изображения на конуси върху главите на хората. Кредит: Stevens et al., Antiquity, 2019

Самият Ахетатон е с интересна история. Градът е основан от фараона Ехнатон, който опитва да наложи монотеистичния култ към бога-слънце Атон. Той прави Ахетатон своя столица около 1346 г. пр.н.е., но опитът му да ръководи Египет под новата религия не е успешен и Ахетатон е изоставен малко след смъртта на фараона през 1332 г. пр.н.е.

Не само в града, но и в цял Египет, често се срещат конусите. Те са изобразявани върху главите на гости на пиршества или участници в погребални ритуали. Конусите са носени и от хора, които ловят риба или ловуват в отвъдното и свирят музика. Изглежда необичайните допълнения имат особена връзка с раждането, плодовитостта и лечението. 

Двата скелета, открити да носят конуси на главите си, са жена на около 29 години и още един човек, на възраст между 15 и 20 години, чийто пол не е определен. 

Останките на жената, открита през 2010 г., са в добро състояние, все още цели по начина, по който е била положена. Косата й също е запазена, а заплетен в нея е конусът, счупен и прояден от насекоми, но разпознаваем. Интересно е, че отпечатъка от вътрешната страна на конуса прилича на тъкан, все едно е била застлана с плат.

Схематично изображение на гробовете. Кредит: Stevens et al., Antiquity, 2019

Гробът на втория индивид, открит през 2015 г., е бил обран, а костите са скупчени заедно на дъното на гроба. Въпреки това неговата коса също е запазена и в нея учените откриват втори конус. 

Въпреки че тези открития не показват целта на конусите, те ограничават идеите. Например и двата гроба са прости и ненадписани, в гробище, за което се смята, че принадлежи най-вече на работници. 

Това може да означава, че конусите не са само за знатните, а за всички, или работниците копират това, което виждат елита да прави.

Откритията хвърлят малко светлина и върху хипотезата за целта на конусите. Според една теория, те са символични, подобно на ореолите, изобразявани около главите на западните светци, а не са истински предмет. Очевидно откриването на два истински конуса елиминира тази теория. 

Друга хипотеза предполага, че конусите са плътни форми от уханен мехлем, или запълнен с ароматизирана мазнина, която се стопява и тече по конуса, придавайки на косата и тялото на носещия го приятна миризма като част от ритуал на пречистване. Внимателният анализ на конусите обаче не показва следи от мазнина или парфюм, нито пък някаква субстанция по косите на носещите го. 

Останките на жената с ясни очертания на конуса върху главата й. Кредит: Stevens et al., Antiquity, 2019

Изглежда конусите са били само куха обвивка, оформена около или подсилена от плат. Възможно е за погребалните цели да са се ползвали различни конуси от тези, носени от живите; но също е възможно и те да са имали ролята на някаква официална ритуална шапка. 

"Няма причина да предполагаме... че кухите - или може би покрити или запълнени с плат - конуси не са били носени и приживе. Дори ароматизирани, може да не са били замислени да се стопяват и овлажняват, служейки по-скоро като белег на пречистване за носещия ги, или друг "специален" статут", обясняват учените. "В случая на древен Ахетатон, вероятно можем да приемем конусите като част от личната премяна, използвана за редица празненства и ритуали, включително за живота, за смъртта, към Атон и други божества."

Източник: Science alert - It Turns Out Curious Head Cones in Ancient Egyptian Art Were Actually Real Hats

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !