Дете умира от органна недостатъчност заради сурово мляко

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 ноември 2016 в 13:23 27627 0

За смъртта на тригодишно момче от органна недостатъчност най-вероятно са виновни родителите му, които са му давали да консумира сурово, непастьоризирано мляко. Такива са констатациите на съдебния лекар, съобщи The Guardian.

Семейството от Австралия пиело непастьоризирано био прясно мляко "Mountain View Organic Bath Milk" с надпис "негодно за консумация от хора" и "само за козметични цели", а от време на време давали от него на тригодишното си дете. Момчето е било подложено и на безглутенова и органична диета от юни 2014 г. по препоръките на природен лечител.

Родителите на момчето го отвели в болница с повръщане и диария, където е диагностицирано с вирусен гастроентерит. Състоянието му се влошава и момчето умира на 13 октомври от тромбозна микроангиопатия, рядко, но сериозно състояние, което може да доведе до органна недостатъчност.

Според следователя още четири други деца са се разболяли сериозно след пиене на суровото мляко, три от тях са развили хемолитично-уремичен синдром, свързан с токсичен щам на бактерията Е. coli , и който може да доведе до бъбречна недостатъчност. Другото дете развилои криптоспоридиоза, паразитна инфекция, често се свързва с гастроентерит.

Йордан Стефанов от сайта "Наука и критично мислене" прави следния коментар по случая:

Един много показателен пример защо НЕ трябва да се доверяваме на съветите на народни лечители и нутриционисти, които засягат храненето и здравето ни. Също на хранителни моди и в частно защо не е добра идея да консумираме прясно, непастьоризирано мляко, което се продава по пазари, в багажници на коли, в бутилки от бира и безалкохолно.

Много хора вярват, че млякото в магазините е пълно с "химия" и предпочитат да купуват мляко от пазара, което се съхранява в багажници без хладилни камери, в бутилки от бира, безалкохолно, вода. Освен очевидната опасност, че в това мляко теоретично е възможно някой луд да добави опасни субстанции към него, а в последствие да не може да се открие неговият произход, млякото носи рискове и от тежки токсикоинфекции.

В домашни условия е трудно да се достигнат точните условия за пастьоризация, което означава, че остава известен риск млякото да не е "сварено" правилно. Млякото може да се инфектира веднага след доене при досег с вимето и особено, ако е фекално замърсено. В млякото могат да бъдат открити както опасни ентеробактерии, така и техни токсини - шига токсин например. А по правило някои от продуцираните от бактериите ендо и екзотоксини са значително по-издръжливи на инактивация от самите продуценти. Големите млекопреработвателни предприятия имат добре оборудвани физикохимични и микробиологични лаборатории, в които освен това могат да изследват и наличието на токсини.

БИО не означава безопасно и по-полезно, което се отнася и за "домашното" производство.

Според американската здравна агенция (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) от 239 случаи на заболяването от 1993 г. до 2006 г., 202 са заради консумация на сурово мляко или сурово сирене, а почти две трети от пациентите са по-млади от 20 години.

Еко-, био-, органик- и т.н. продуктите на "Mountain View Organic".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !