Диета, имитираща гладуване, намалява симптомите на деменция

Два кратки цикъла на нискокалорична диета, която имитира гладуване, намаляват възпалението и забавят когнитивния упадък при миши модели на болестта на Алцхаймер

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2022 в 00:01 5970 0

Кредит public domain

Диетата, имитираща гладуване (FMD), е с високо съдържание на ненаситени мазнини и ниско общо съдържание на калории, протеини и въглехидрати и е създадена, за да имитира ефекта на гладуване само с вода, като същевременно осигурява необходимите хранителни вещества.

Според ново проучване цикличната диета, имитираща гладуване, намалява признаците на болестта на Алцхаймер при мишки, генетично създадени да развият това заболяване. Авторите съобщават, че диетата е безопасна за хора и може да помогне за намаляване на симптомите на болестта на Алцхаймер.

Изследването, проведено под ръководството на Факултета по геронтология "Леонард Дейвис" на Университет на Южна Калифорния (USC).

Изследователите откриват по-ниски нива на двата основни признака на болестта: амилоид бета - основният двигател на натрупването на плаки в мозъка - и хиперфосфорилиран тау протеин, който образува заплитания в мозъка.

Установено е също така, че възпалението на мозъка е намаляло, а резултатите от когнитивните тестове са по-добри в сравнение с мишките, които са били хранени със стандартна диета.

Диетата, имитираща гладуване (FMD - Fasting Mimicking Diet), е богата на ненаситени мазнини и с ниско общо съдържание на калории, протеини и въглехидрати и е създадена, за да имитира ефекта на гладуване само с вода, като същевременно осигурява необходимите хранителни вещества.

Диетата е измислена от проф. д-р Валтер Лонго (Valter Longo), клетъчен биолог и биогеронтолог, който е и водещ автор на настоящото проучване.

Предишни изследвания, ръководени от Лонго, показват, че кратките, периодични цикли на FMD са свързани с редица благоприятни ефекти, включително стимулиране на регенерацията на стволовите клетки, намаляване на страничните ефекти от химиотерапията и понижаване на рисковите фактори за рак, диабет, сърдечни заболявания и други свързани с възрастта заболявания при мишки и хора.

Обещаващи резултати при миши модели с болестта на Алцхаймер

Наред със здравите мишки екипът изследва и два модела на мишки с болестта на Алцхаймер - E4FAD и 3xTg. По време на изследването мишките са били хранени с имитираща гладуването диета в продължение на 4 или 5 дни два пъти месечно и са можели да се хранят нормално между циклите на FMD.

При дългосрочен експеримент, за да се види ефектът при мишки в напреднала възраст, мишките 3xTg са поставени на диетата за 30 цикъла в продължение на 15 месеца. По-краткосрочните експерименти с мишки 3xTg и E4FAD варират от един цикъл на FMD до 12 цикъла за 6 месеца.

И при двата модела мишките, подложени на цикли на FMD, демонстрират обещаващо намаляване на амилоид бета - който образува лепкавите, разрушителни плаки в мозъка - и тау патологията в сравнение с мишките, хранещи се със стандартна диета.

При мишките, подложени на FMD, се наблюдава и по-ниско ниво на мозъчно възпаление, включително намаляване на броя на активните микроглии - имунни клетки, които търсят и унищожават патогени и увредени клетки в мозъка.

Освен това мишките, които са се хранили с диетата, са показали по-ниско ниво на оксидативен стрес, който играе роля в патологията на Алцхаймер, като уврежда невроните и допринася за натрупването на амилоид в мозъка.

Проучването посочва свободните радикали като основен виновник за уврежданията, настъпващи при тези моделни мишки с Алцхаймер, обяснява Лонго.

Външно мишките от двата модела на болестта на Алцхаймер, които са били подложени на FMD, са показали по-малко влошаване на когнитивните способности в сравнение със своите събратя, подложени на стандартна диета. Когнитивното поведение, включително изследването и представянето в лабиринти, е тествано при млади мишки преди началото на диетичния режим и отново след няколко месеца на стандартна диета или на цикли на FMD два пъти месечно.

Мишките с болестта на Алцхаймер, на които е прилаган FMD, значително превъзхождат мишките с болестта на Алцхаймер, на които е прилаган стандартен хранителен режим, а в някои случаи се представят подобно на контролните мишки, които не са склонни към болестта на Алцхаймер, което показва, че когнитивният упадък е бил значително забавен.

Циклите на FMD се оказват ефективни за обръщане на редица патологични маркери, но също така и на когнитивните дефекти при два от основните миши модела за болестта на Алцхаймер. Лонго твърди, че резултатите са обещаващи.

Малко клинично проучване изследва възможността за прилагане при хора

В допълнение към проучването върху мишки Лонго и колегите му включват и данни от малко клинично проучване от фаза 1 на диетата, имитираща гладуване, при хора, диагностицирани с леки когнитивни нарушения или лека форма на болестта на Алцхаймер.

Четиридесет такива пациенти, които иначе са били здрави и са имали семейна подкрепа, са били рандомизирани или на 5-дневна диета, имитираща гладуване, веднъж месечно, или на 5-дневен период, в който обядът или вечерята са били заменени с храна на основата на паста или ориз.

Първоначалните данни показват, че FMD е безопасна и приложима за пациенти с леко увреждане или с ранна фаза на болестта на Алцхаймер. Допълнителни тестове в рамките на текущото клинично изпитване ще измерват когнитивното представяне, възпаленията и други, посочва Лонго.

Други ранни изпитвания на диетата, публикувани от Лонго и колегите му, показват други ползи от ежемесечния цикъл, като загуба на мастна маса без загуба на мускулна маса и подобряване на кардиометаболитните рискови фактори, особено при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Забележително е, че в наскоро публикувано клинично изпитване, в което Лонго е съавтор, циклите на FMD са свързани с регресия на заболяването при пациенти с диабет. По данни на Асоциацията на болните от Алцхаймер диабетът почти удвоява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

За FMD диетата

FMD е 5-дневен диетичен протокол, който доставя на тялото основни хранителни вещества, но е с ниско съдържание на калории, протеини и захар. Смята се, че чрез контролирано ограничаване на калориите, обикновено 34-54% от нормалния калориен прием, организмът навлиза в състояние на глад.

Калории при диета, имитираща гладуване

Типичният препоръчителен прием на калории през 5-дневния период е следният:

Ден 1: 1 090 ккал (10% протеини, 56% мазнини, 34% въглехидрати)
Дни 2-5: 725 ккал (9% протеини, 44% мазнини, 47% въглехидрати).
Важно е да се отбележи, че FMD не е разработен като дългосрочен хранителен план.

Предназначена е да се провежда веднъж месечно за пациенти със затлъстяване, които искат да отслабнат по здравословни причини (или за тези, които искат да се справят с хронични здравословни състояния), и 2-3 пъти годишно за хора, които се грижат за здравето си и искат да се възползват от потенциалните ползи за дълголетие.

Ако се интересувате от експериментиране с FMD, важно е да се консултирате с практикуващ лекар, за да определите дали е подходящ за вас.

Какво ядете по време на FMD?

FMD се основава на прости, пълноценни храни с ниско съдържание на протеини и захари. Например супа от костен бульон, цели ядки и семена. масла от ядки, авокадо, кокос като се стремите да консумирате подобен калориен прием (1090 ккал през ден 1, 725 ккал през дни 2-5) и съответно приематемултивитамини + добавка DHA (Докозахексаенова киселина).

За кого е подходящ FMD?

Диетата, имитираща гладуване, е предназначена за:

  1. Хора със затлъстяване и наднормено тегло, които искат да свалят телесни мазнини.
  2. Хора, които искат да се грижат за здравето си и потенциално да увеличат продължителността на живота си.
  3. Лица с определени хронични здравословни състояния (въпреки че е необходимо одобрение от медицински специалист).

Диетата FMD не е подходяща за:

  1. Бременни или кърмещи жени.
  2. Деца.
  3. Лица с анамнеза за хранителни разстройства.
  4. Лица с определени здравословни състояния (освен ако нямат разрешение от медицински специалист) - особено проблеми с кръвното налягане, диабет, сърдечносъдови заболявания и някои форми на рак.

Макар че са необходими още проучвания, първите данни сочат, че FMD диетата може да помогне за постигане на целите за намаляване на теглото и да подпомогне цялостното здравословно състояние.

С някои промени тя може да се комбинира добре с кето диета. Само не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако искате да експериментирате.

Спрaвкa: Fasting-mimicking diet cycles reduce neuroinflammation to attenuate cognitive decline in Alzheimer’s models
Priya Rangan, Fleur Lobo, Edoardo Parrella, Brandon Ann, Dolly Chowdhury, Valter D. Longo et all. Cell Reports, DOI:https://doi.org/10.1016/j.celrep.2022.111417

Изтoчник: Fasting-Mimicking Diet Reduces Signs of Dementia, Neuroscience News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !