30 ноември 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Диета, имитираща гладуване, намалява симптомите на деменция

Два кратки цикъла на нискокалорична диета, която имитира гладуване, намаляват възпалението и забавят когнитивния упадък при миши модели на болестта на Алцхаймер

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 септември 2022 в 00:01 32400
Диетата, имитираща гладуване (FMD), е с високо съдържание на ненаситени мазнини и ниско общо съдържание на калории, протеини и въглехидрати и е създадена, за да имитира ефекта на гладуване само с вода, като същевременно осигурява необходимите хранителни вещества. Снимка: public domain

Според ново проучване цикличната диета, имитираща гладуване, намалява признаците на болестта на Алцхаймер при мишки, генетично създадени да развият това заболяване. Авторите съобщават, че диетата е безопасна за хора и може да помогне за намаляване на симптомите на болестта на Алцхаймер.

Изследването, проведено под ръководството на Факултета по геронтология "Леонард Дейвис" на Университет на Южна Калифорния (USC).

Изследователите откриват по-ниски нива на двата основни признака на болестта: амилоид бета - основният двигател на натрупването на плаки в мозъка - и хиперфосфорилиран тау протеин, който образува заплитания в мозъка.

Установено е също така, че възпалението на мозъка е намаляло, а резултатите от когнитивните тестове са по-добри в сравнение с мишките, които са били хранени със стандартна диета.

Диетата, имитираща гладуване (FMD - Fasting Mimicking Diet), е богата на ненаситени мазнини и с ниско общо съдържание на калории, протеини и въглехидрати и е създадена, за да имитира ефекта на гладуване само с вода, като същевременно осигурява необходимите хранителни вещества.

Диетата е измислена от проф. д-р Валтер Лонго (Valter Longo), клетъчен биолог и биогеронтолог, който е и водещ автор на настоящото проучване.

Предишни изследвания, ръководени от Лонго, показват, че кратките, периодични цикли на FMD са свързани с редица благоприятни ефекти, включително стимулиране на регенерацията на стволовите клетки, намаляване на страничните ефекти от химиотерапията и понижаване на рисковите фактори за рак, диабет, сърдечни заболявания и други свързани с възрастта заболявания при мишки и хора.

Обещаващи резултати при миши модели с болестта на Алцхаймер

Наред със здравите мишки екипът изследва и два модела на мишки с болестта на Алцхаймер - E4FAD и 3xTg. По време на изследването мишките са били хранени с имитираща гладуването диета в продължение на 4 или 5 дни два пъти месечно и са можели да се хранят нормално между циклите на FMD.

При дългосрочен експеримент, за да се види ефектът при мишки в напреднала възраст, мишките 3xTg са поставени на диетата за 30 цикъла в продължение на 15 месеца. По-краткосрочните експерименти с мишки 3xTg и E4FAD варират от един цикъл на FMD до 12 цикъла за 6 месеца.

И при двата модела мишките, подложени на цикли на FMD, демонстрират обещаващо намаляване на амилоид бета - който образува лепкавите, разрушителни плаки в мозъка - и тау патологията в сравнение с мишките, хранещи се със стандартна диета.

При мишките, подложени на FMD, се наблюдава и по-ниско ниво на мозъчно възпаление, включително намаляване на броя на активните микроглии - имунни клетки, които търсят и унищожават патогени и увредени клетки в мозъка.

Освен това мишките, които са се хранили с диетата, са показали по-ниско ниво на оксидативен стрес, който играе роля в патологията на Алцхаймер, като уврежда невроните и допринася за натрупването на амилоид в мозъка.

Проучването посочва свободните радикали като основен виновник за уврежданията, настъпващи при тези моделни мишки с Алцхаймер, обяснява Лонго.

Външно мишките от двата модела на болестта на Алцхаймер, които са били подложени на FMD, са показали по-малко влошаване на когнитивните способности в сравнение със своите събратя, подложени на стандартна диета. Когнитивното поведение, включително изследването и представянето в лабиринти, е тествано при млади мишки преди началото на диетичния режим и отново след няколко месеца на стандартна диета или на цикли на FMD два пъти месечно.

Мишките с болестта на Алцхаймер, на които е прилаган FMD, значително превъзхождат мишките с болестта на Алцхаймер, на които е прилаган стандартен хранителен режим, а в някои случаи се представят подобно на контролните мишки, които не са склонни към болестта на Алцхаймер, което показва, че когнитивният упадък е бил значително забавен.

Циклите на FMD се оказват ефективни за обръщане на редица патологични маркери, но също така и на когнитивните дефекти при два от основните миши модела за болестта на Алцхаймер. Лонго твърди, че резултатите са обещаващи.

Малко клинично проучване изследва възможността за прилагане при хора

В допълнение към проучването върху мишки Лонго и колегите му включват и данни от малко клинично проучване от фаза 1 на диетата, имитираща гладуване, при хора, диагностицирани с леки когнитивни нарушения или лека форма на болестта на Алцхаймер.

Четиридесет такива пациенти, които иначе са били здрави и са имали семейна подкрепа, са били рандомизирани или на 5-дневна диета, имитираща гладуване, веднъж месечно, или на 5-дневен период, в който обядът или вечерята са били заменени с храна на основата на паста или ориз.

Първоначалните данни показват, че FMD е безопасна и приложима за пациенти с леко увреждане или с ранна фаза на болестта на Алцхаймер. Допълнителни тестове в рамките на текущото клинично изпитване ще измерват когнитивното представяне, възпаленията и други, посочва Лонго.

Други ранни изпитвания на диетата, публикувани от Лонго и колегите му, показват други ползи от ежемесечния цикъл, като загуба на мастна маса без загуба на мускулна маса и подобряване на кардиометаболитните рискови фактори, особено при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Забележително е, че в наскоро публикувано клинично изпитване, в което Лонго е съавтор, циклите на FMD са свързани с регресия на заболяването при пациенти с диабет. По данни на Асоциацията на болните от Алцхаймер диабетът почти удвоява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

За FMD диетата

FMD е 5-дневен диетичен протокол, който доставя на тялото основни хранителни вещества, но е с ниско съдържание на калории, протеини и захар. Смята се, че чрез контролирано ограничаване на калориите, обикновено 34-54% от нормалния калориен прием, организмът навлиза в състояние на глад.

Калории при диета, имитираща гладуване

Типичният препоръчителен прием на калории през 5-дневния период е следният:

Ден 1: 1 090 ккал (10% протеини, 56% мазнини, 34% въглехидрати)
Дни 2-5: 725 ккал (9% протеини, 44% мазнини, 47% въглехидрати).
Важно е да се отбележи, че FMD не е разработен като дългосрочен хранителен план.

Предназначена е да се провежда веднъж месечно за пациенти със затлъстяване, които искат да отслабнат по здравословни причини (или за тези, които искат да се справят с хронични здравословни състояния), и 2-3 пъти годишно за хора, които се грижат за здравето си и искат да се възползват от потенциалните ползи за дълголетие.

Ако се интересувате от експериментиране с FMD, важно е да се консултирате с практикуващ лекар, за да определите дали е подходящ за вас.

Какво ядете по време на FMD?

FMD се основава на прости, пълноценни храни с ниско съдържание на протеини и захари. Например супа от костен бульон, цели ядки и семена. масла от ядки, авокадо, кокос като се стремите да консумирате подобен калориен прием (1090 ккал през ден 1, 725 ккал през дни 2-5) и съответно приематемултивитамини + добавка DHA (Докозахексаенова киселина).

За кого е подходящ FMD?

Диетата, имитираща гладуване, е предназначена за:

 1. Хора със затлъстяване и наднормено тегло, които искат да свалят телесни мазнини.
 2. Хора, които искат да се грижат за здравето си и потенциално да увеличат продължителността на живота си.
 3. Лица с определени хронични здравословни състояния (въпреки че е необходимо одобрение от медицински специалист).

Диетата FMD не е подходяща за:

 1. Бременни или кърмещи жени.
 2. Деца.
 3. Лица с анамнеза за хранителни разстройства.
 4. Лица с определени здравословни състояния (освен ако нямат разрешение от медицински специалист) - особено проблеми с кръвното налягане, диабет, сърдечносъдови заболявания и някои форми на рак.

Макар че са необходими още проучвания, първите данни сочат, че FMD диетата може да помогне за постигане на целите за намаляване на теглото и да подпомогне цялостното здравословно състояние.

С някои промени тя може да се комбинира добре с кето диета. Само не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако искате да експериментирате.

Спрaвкa: Fasting-mimicking diet cycles reduce neuroinflammation to attenuate cognitive decline in Alzheimer’s models
Priya Rangan, Fleur Lobo, Edoardo Parrella, Brandon Ann, Dolly Chowdhury, Valter D. Longo et all. Cell Reports, DOI:https://doi.org/10.1016/j.celrep.2022.111417

Изтoчник: Fasting-Mimicking Diet Reduces Signs of Dementia, Neuroscience News


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.