05 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Експерти предупреждават: Само ваксините може да не са достатъчни да спрат пандемията на COVID-19

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 март 2021 в 00:00 41240
Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

Въпреки че ваксините стават все по-лесно достъпни, защитата срещу асимптомното и предсимптомно разпространение на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, е от ключово значение за прекратяване на пандемията, казват двама експерти по инфекциозни болести от Университета в Джорджтаун.

Безсимптомното предаване безшумно стимулира разпространението на вируса и е от ключово значение за прекратяване на пандемията показват в своя преглед „Предаване на SARS-CoV-2 без симптоми“, публикуван на 19 март 2021 г. в списание Science, д-р Анджела Расмусен (Angela L. Rasmussen) и д-р Саския Попеску (Saskia V. Popescu), от Центъра за глобално развитие на науката за здравето и сигурността на Медицинския център на университета в Джорджтаун. 

„Определянето на истинската способност за предаване на асимптомни и предсимптомни случаи е по своята същност сложно, но пропуските в знанията не трябва да намаляват признаването на тяхната роля в разпространението на ТОРС-CoV-2“, пишат авторите.

„Не можем да разчитаме само на ваксинация за контрол на пандемията“, коментира Расмусен. „Ваксините са чудесни за защита на хората срещу болести, но все още не знаем колко добре работят за защита срещу предаването на вируса“.

Расмусен смята, че от биологична гледна точка е малко вероятно ваксина, която предпазва добре от болестта, да не предпазва от инфекция.

„Но точно както ваксините не предлагат стопроцентова защита срещу заболяването, така и вероятността да предпазят от предаване не е сто процента“.

Освен това, макар да се съобщава, че ваксините ще станат широко достъпни до лятото в някои държави, дори и у нас, това не е така в останалата част на света.

„Безсимптомното и предсимптомно предаване представлява уникален проблем за общественото здраве и превенцията на инфекциите“, коментира Попеску. „В крайна сметка това е нещо, от което непрекъснато ще трябва да следим, докато преминаваме към следващата фаза на пандемията на COVID-19 и намаляване на заболеваемостта заради ваксинациите“.

Расмусен и Попеску заключават:

„Докато не се приложи широко прилагане на строги надзорни и епидемиологични мерки, които ни позволяват да потушим тези бездимни пожари, пандемията на COVID-19 не може да бъде напълно потушена.“

Справка: “SARS-CoV-2 transmission without symptoms” by Angela L. Rasmussen and Saskia V. Popescu, 19 March 2021, Science, DOI: 10.1126/science.abf9569

Източник: Experts Warn: Vaccines Alone May Not Be Enough to End COVID-19 Pandemic, Scitech daily


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.