Електронна татуировка може да предскаже Паркинсон

Електронните татуировки могат да имат и други различни приложения

Катя Димитрова Последна промяна на 29 юли 2016 в 12:00 4129 0

Кредит Tel Aviv University

Ултратънка, самозалепваща се електронна татуровка, чиято цел е да проследява мускулната активност при човека, са разработили изследователи. Технологията е предназначена за дългосрочни и прецизни записи, без по никакъв начин да вреди на притежателя ѝ, пише Live Science.

Електронните татуировки могат да имат различни приложения: да съблюдават жизнените показатели, да служат за контрола на протези или да спомагат движенията при невродегенеративни заболявания, обяснява Яел Ханайн (Yael Hanein), доцент по електроинженерство от Университета на Тел Авив в Израел.

По неговите думи, лабораторията вече проучва и потенциални начини приспособленията да бъдат използвани за психологическа оценка и като средство за диагностика на болестта на Паркинсон - неврологично заболяване, което може да предизвика тремор, скованост на мускулите и координационни проблеми.

Електронната татуировка се състои от три основни части: въглероден електрод, самозалепваща се повърхност, която се закрепва на татуировката върху кожата, и полимерно покритие, което може да провежда електричество.

Основните ползи включват дългосрочна стабилност и комфорт, и в допълнение, бързо и лесно нанасяне върху кожата.
Новата технология представлява вълнуващо развитие, казва Лиза Фелдман Барет (Lisa Feldman Barrett), психолог от Североизточния университет в САЩ.

Тя посочва, че приспособлението още е в процес на усъвършенстване, тъй като има показатели, които то не може да измери.

"Все още нямаме технологичния напредък от този вид, които някога ще ни позволи да прочетем емоциите в нечие лице например. Емоциите просто не работят по този начин", каза тя.

Според Барет, междукултурните изследвания показват, че емоциите не са универсално свързани с някои изражения на лицето и контекстът е от съществено значение, когато ние предполагаме чувствата на хората около нас. "Емоциите не са открити - те са възприемани", посочва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !