Филистимците се оказаха европейски бежанци

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 юли 2019 в 00:00 11458 0

Барелеф на филистимски затворници. Wikimedia Commons

Нов генетичен анализ разкри южноевропейския произход на загадъчните хора от Библията - противници на еврейския народ - филистимците.

ДНК, извлечена от останките на 10 души, погребани в Ашкелон, древен филистимски пристанищен град в Израел, доказват молекулна връзка между древните и съвременните популации по Изтчното Средиземноморие, съобщават археогенетикът Мичъл Фелдман (Michal Feldman) и колегите й. Жителите на Ашкелон са носили този генетичен отпечатък на южни европейци преди 3 400 до 3 150 години, но след това той се е изгубил, когато са се смесили с местното население, заключват авторите в публикация в списанието Science Advances

Генетичните доказателства от Ашкелон съвпадат с теорията, че популации от Южна Европа са избягали по море от западащите общества на Бронзовата епоха преди повече от 3 000 години и са се установили по Източното Средиземноморско крайбрежие, където са се смесили с филистимците. По-големи проучвания на древната ДНК може да помогнат да се определят точните корени на филистинците, смята Фелдман от Института за изучаване на човешка история Макс Планк в Йена, Германия. 

ДНК се запазва много трудно в сухите горещи региони като Близкия Изток. Учените успяват да извлекат ядрена ДНК, която се наследява и от двамата родители, от 10 скелета - три индивида от късната Бронзова ера, погребани в Ашкелон преди около 3 600 години; четири деца от ранната Желязна ера погребани под къщи в Ашкелон преди 3 400 до 3 150 години; и три индивида от късната Желязна ера, погребани в голямо гробище близо до градската стена на Ашкелон преди около 3 100 години. ДНК на южните европейци се появява първо при децата от ранната Желязна ера по времето, когато археологическите находки предполагат, че филистимците са населявали Ашкелон, но до голяма степен изчезва през късната Желязна ера.

Източник: Science news - Ancient DNA reveals the origins of the Philistines

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !