Гълфстрийм се е забавил с 15%. Не е бил толкова слаб повече от хиляда години.

Ваня Милева Последна промяна на 26 февруари 2021 в 14:03 21095 0

Ново проучване откри последователни доказателства за спад в океанските течения, като системата Гълфстрийм, известна още като "атлантическа меридионална преобръщаща се циркулация" (AMOC - Atlantic Meridional Overturning Circulation), е най-слаба от над 1000 години. Кредит: UCL

Системата на атлантическото течение Гълфстрийм, която пренася топлина към Европа, е станала по-слаба, от когато и да било през последното хилядолетие. Учените се опасяват, че тези промени могат да доведат до катастрофални последици за някои европейски страни като Великобритания и Ирландия.

Според ново проучване, публикувано в списанието Nature Geoscience, системата на Гълфстрийм се е забавила значително - течението не е било толкова слабо от поне 1600 години.

„Системата на Гълфстрийм работи като гигантски конвейер, пренасящ топла повърхностна вода от екватора на север и изпращащ студена вода с ниска соленост обратно на юг. Той транспортира близо 20 милиона кубически метра вода в секунда, почти сто пъти повече от потока на Амазонка“, пишат изследователите.

Международният изследователски екип, съставен от учени от Ирландия, Великобритания и Германия, успя да възстанови историята на системата Гълфстрийм през последните 1600 години, като използва набор от няколко различни и до голяма степен независими индикатори, включително данни от дървесни пръстени, ледени ядра, океански седименти и корали, както и от исторически данни.

Анализът на събраните данни показва, че докато Гълфстрийм е относително стабилен до 19-ти век, системата от океански течения започва да намалява до края на Малкия леднмиков период след около 1850 г., като втори, по-драстичен спад следва от средата на 20-ти век.

Изследователите изчисляват, че системата се е забавила с 15 % от средата на 20-ти век. Учените смятат, че забавянето на Гълфстрийм е причинено от глобалното затопляне. Работата е там, че течението се задвижва от по-плътната солена вода, но по-леката прясна вода нарушава този процес. Морската вода в Арктика (както и на планетата като цяло) става все по-топла. Поради това ледниците се топят по-интензивно от обикновено. От 90-те години насам в цикъла са се натрупали 8 000 кубически километра сладка вода. Има опасения, че силните дъждове и интензивното топене на ледниците могат напълно да спрат Гълфстрийм в бъдеще.

Като основен механизъм за преразпределение на топлината и от решаващо значение за световния климат, рязкото забавяне на Гълфстрийм може да предизвика смущения по целия свят - включително внезапно покачване на регионалните морски нива, промени в позицията на големите валежи и сухи климатични зони.

В Арктика се охлажда интензивно от леда и студения въздух. Поради това плътността й се увеличава и водата потъва към дъното. Образува се дълбоко студено течение в посока на тропиците. Там тази вода заменя водните маси, които се отправят към полюса. Така кръгът се затваря. 

Топографска карта на Северните морета и субполярните басейни със схематична циркулация на повърхностни течения (плътни криви) и дълбоки течения (пунктирани криви), които формират част от атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация. Цветовете на кривите показват приблизителните температури. Кредит: Wikimedia Commons

Ако Гълфстрийм напълно спре, тогава по-голямата част от Европа ще замръзне (въз основа на този сценарий е заснет филмът „След утрешния ден“). Освен това натрупването на вода, която в момента се транспортира на север, ще ускори покачването на морското равнище по източния бряг на САЩ, ускорявайки наводненията на Флорида.

Справка: Caesar, L., McCarthy, G.D., Thornalley, D.J.R. et al. Current Atlantic Meridional Overturning Circulation weakest in last millennium. Nat. Geosci. (2021). https://doi.org/10.1038/s41561-021-00699-z

Източник: Earth’s Gulf Stream System at its weakest in over a millennium, UCL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !