Гените за антибиотичната резистентност могат да бъдат предавани от бактерии чрез праха

Ваня Милева Последна промяна на 27 януари 2020 в 00:00 7223 0

Кредит Pixnio

Гени, които правят бактериите устойчиви на антибиотици, са открити в домашен прах във форма, която може да бъде предадена на микроби, причиняващи болести.

Получените данни свидетелстват за това, че членовете на едно домакинство, в което има хора, често приемащи антибиотици, може да са изложени на по-висок риск от заразяване с резистентни на антибиотици „супербактерии“, но защо това всъщност се случва, е неизвестно.

Антибиотичната резистентност се разглежда като една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве, тъй като нарастващият брой опасни бактерии развиват способността да не се повлияват на терапии с антибиотици.

За да забавим разпространението на резистентността, трябва да ограничим употребата на антибиотици, например като не ги приемаме за кашлица или настинка, които обикновено са причинени от вируси.

Не е ясно обаче доколко ще са полезни такива мерки за хората, когато устойчивите бактерии са често срещани в околната среда, като например в болниците, а също и може би в нашите домове и работни места.

Преди това в домашния прах са открити устойчиви бактерии, но не е ясно колко опасно е това, тъй като повечето бактерии, които могат да преживеят сухите условия в прахта, са безвредни за хората.

Ерика Хартман (Erica Hartmann) от Северозападния университет в Илинойс и нейните колеги се опитват да изяснят дали гените на антибиотичната резистентност в бактериите в праха могат да преминат към по-опасни микроби. Бактериите често споделят гени помежду си чрез размяна на малки участъци от ДНК, наречени плазмиди.

Изследователите изследват проби от прах от 43 обществени сгради. Над една четвърт от резистентните гени, които намират, са върху плазмиди или други преносими форми на ДНК.

Това предполага възможността, ако домът е замърсен с бактерия, като предизвикващата хранително отравяне салмонела, микроорганизмът може да стане по-опасен, обяснява Хартман. "Възможно е нещо, което да ни разболее, да придобие ген за резистентност към антибиотици."

Справка: PLoS Pathogens, DOI: 10.1371/journal.ppat.1008211

ИзточникAntibiotic resistance genes can be passed around by bacteria in dust, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !