Хипотетичен астероид опустошава Източна Европа в учение на НАСА

Ваня Милева Последна промяна на 04 май 2021 в 00:01 16239 0

Прогнозната зона на въздействие за 2021 PDC на ден втори. Кредит: JPL / NASA

Група експерти от американски и европейски космически агенции участваха на едноседмично учение, водено от НАСА, в хипотетичен сценарий: астероид на разстояние от 55 милиона километра се приближава към нашата планета и може да се сблъска с нея в рамките на шест месеца.

С всеки изминал ден от тренировката участниците научаваха повече за размера, траекторията и вероятността за сблъсък с астероида. След това трябваше да си сътрудничат и да използват своите технологични познания, за да видят дали нещо може да се направи, за да се спре космическата скала.

Експертите не успяха. Групата определи, че нито една от съществуващите технологии на Земята не може да спре удара на хипотетичния астероид предвид шестмесечния срок на симулацията. В тази алтернативна реалност астероидът се разбива в Източна Европа.

Доколкото ни е известно, понастоящем нито един астероид не представлява заплаха за Земята по този начин. Но приблизително две трети от астероидите с размер 140 м или повече - достатъчно големи, за да нанесат значителни поражения - остават неоткрити. Ето защо НАСА и други агенции се опитват да се подготвят за подобна ситуация.

„Тези учения в крайна сметка помагат на институциите, които се занимават с планетарна отбрана да комуникират помежду си и с правителствата, за да се гарантира, че всички сме координирани, ако бъде идентифицирана потенциална заплаха от сблъсък в бъдеще“, заявява Линдли Джонсън (Lindley Johnson), служител на планетарната отбрана на НАСА в прессъобщение.

Илюстрация на художник на астероиди, летящи към Земята. Кредит: Peter Carril/ESA

Шест месеца не са достатъчно време за подготовка за въздействие на астероид

Хипотетичният астероид в симулацията се нарича 2021PDC. В сценария на НАСА той е „забелязан“ за първи път на 19 април, по това време се смята, че има 5 процента вероятност да удари нашата планета на 20 октомври, шест месеца след датата на откриването му.

Но Ден втори от учението бързо се пренасочва към 2 май, когато новите изчисления на траекторията на удара показват, че 2021PDC почти сигурно ще удари или Европа, или Северна Африка. Участниците в симулацията обмислят различни мисии, при които космически кораб може да се опита да унищожи астероида или да го отклони от пътя му.

Прогнозната зона на въздействие за 2021 PDC на ден втори. Кредит: JPL / NASA

Те стигат до заключението, че подобни мисии няма да могат да бъдат изстреляни от земята за краткото време преди сблъсъка с астероида.

"Ако се сблъскаме с хипотетичния сценарий за 2021PDC в реалния живот, няма да можем да изстреляме нито един космически кораб с толкова кратко предизвестие с текущите възможности", заявяват участниците .

Те също така обмислят опит да взривят или разрушат астероида с помощта на ядрено взривно устройство.

„Разполагането на мисия за ядрено разрушаване може значително да намали риска от щети от удар“, установяват изследователите.

И все пак симулацията установи, че 2021PDC може да бъде с размер от 34,75 м до 800м, така че вероятността ядрено оръжие да направи вдлъбнатина е малка.

Ден трети от учението прескача до 30 юни и бъдещето на Земята изглежда мрачно: траекторията на удара на 2021PDC показва, че се насочва към Източна Европа.

Към ден четвърти, който се пренасочва до седмица преди удара на астероида, има 99% вероятност астероидът да удари близо до границата между Германия, Чехия и Австрия. Експлозията ще отдаде толкова енергия, колкото голяма ядрена бомба.

Всичко, което може да се направи, е да се евакуират засегнатите региони.

Илюстрация на художник на астероида Чиксулуб, поразил сегашно Мексико преди 66 милиона години. Кредит: Chase Stone

Повечето астероиди се забелязват твърде късно

Примамливо е да се предположи, че в реалния свят астрономите ще забележат астероид, подобен на 2021PDC,  много по-рано от шест месеца. Но способността на човечеството за наблюдение на космически обекти прелитащи близо до Земята (NEO) е ужасно несъвършена.

Всяка космическа скала с орбита, която я отвежда в рамките на 200 милиона километра от Слънцето, се счита за NEO. Джонсън обаче заяви през юли, че НАСА смята, че "сме открили само около една трета от популацията астероиди, които биха могли да представляват опасност от сблъсък със Земята".

Разбира се, човечеството се надява да избегне да не бъде изненадано като динозаврите преди 65 милиона години, когато астероид с ширина 10 километра се разбива в Земята. Но през последните години учените пропуснаха множество големи, опасни обекти, които преминаха близо до Земята.

Кометата Neowise, 5-километрова космическа ледена топка, премина на 100 милиона километра разстояние от Земята през юли 2020 г. Никой не знаеше за съществуването на кометата, докато космическият телескоп на НАСА не я откри, че се приближава четири месеца преди най-близкия й подход.

Комета C/2020 F3 Neowise на 19 юли 2019 г. над Вилановафору, Сардиния, Италия. Кредит: Davide Batzella/Wikimedia Commons

През 2013 г. метеор с диаметър около 20 м влезе в атмосферата със скорост 64 374 км/ч. и избухна над Челябинск без предупреждение, изпращайки ударна вълна, която счупи прозорци и повреди сгради в целия регион. Ранени са повече от 1400 души.

И през юли 2019 г. 130-метров астероид-„убиец“ прелетя в рамките на 72 420 км от Земята. Това е по-малко от 20% от разстоянието между Земята и Луната и бе най-близкото преминаване от поне няколко години. Никой от астрономическата общност не е проследявал този конкретен астероид.

Това е така, защото понастоящем единственият начин, по който учените могат да проследят NEO, е насочването на един от ограничен брой мощни телескопи на Земята в правилната посока в точното време.

За да се справи с този проблем, НАСА обяви преди две години, че ще пусне нов космически телескоп, посветен на наблюдение за опасни астероиди. Този телескоп, наречен „Мисия за наблюдение на обекти прелитащи близо до Земята“ (Near-Earth Object Surveillance Mission), заедно с новосъздадения телескоп „Test-Bed“ на Европейската космическа агенция и телескопа „Flyeye“, който се изгражда в Италия, в крайна сметка трябва да увеличи броя на NEO, които можем да проследим.

Илюстрация на космическия кораб DART близо до астероид. Кредит: NASA/Johns Hopkins APL

НАСА тества начини за спиране на астероид

НАСА проучи възможностите, които учените биха имали, ако намерят опасен астероид, насочващ се към сблъсък със Земята. Те включват детониране на взривно устройство близо до космическата скала, както предложиха участниците в учението, или изстрелване на лазери, които биха могли да нагреят и изпарят от астероида достатъчно, за да промени пътя си.

Друга възможност е изпращането на космически кораб да се блъсне в приближаващия се астероид, като по този начин го отклони от траекторията му. Това е стратегията, за която НАСА смята за най-сериозна.

По-късно тази година агенцията трябва да стартира тест на такава технология. Мисията "Тест за двойно пренасочване на астероиди" или DART (Double Asteroid Redirection Test) ще изпрати космически кораб до астероида Диморфос и целенасочено ще го удари през есента на 2022 г.

НАСА се надява, че сблъсъкът ще промени орбитата на Диморфос. Въпреки че този астероид не представлява заплаха за Земята, мисията може да докаже, че пренасочването на астероид е възможно при наличие на достатъчно време за изпълнение.

Източник: Hypothetical Asteroid Devastates Europe in Doomsday NASA Simulation Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !