Хората с редки тромбози след COVID-19 ваксина са развили необичаен имунен отговор

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2021 в 07:54 8086 0

Кредит: Wikimedia Commons

Натрупват се доказателства, че необичаен имунен отговор стои зад опасни, но изключително редки тромбози, свързани с някои ваксини срещу COVID-19. Но добрата новина е, че има тест, който лекарите могат да използват, за да го идентифицират и да осигурят на пациентите подходящите грижи.

Малък брой хора, ваксинирани срещу COVID-19 с AstraZeneca или Johnson & Johnson, са развили тежки тромбози, като тези в синусните вени, които отвеждат кръвта от мозъка. Няколко са починали.

Проучванията показват, че някои инокулирани хора развиват имунен отговор, който атакува протеин, наречен тромбоцитен фактор 4 или PF4, който кара тромбоцитите да образуват съсиреци. Тези тромбоцити се изразходват, преди тялото да може да произведе повече. Така че такива пациенти приключват както със съсиреци, така и с ниски нива на кръвни тромбоцити.

От 23 пациенти, които са получили ваксината на AstraZeneca и са имали симптоми на тромбози или ниски нива  тромбоцити, 21 са тествани положително за антитела срещш PF4, съобщават изследователите в New England Journal of Medicine. От тях 20 души развиват тромбози. Констатацията допълва предишни проучвания, които откриват същите антитела при други пациенти, които са получили доза от AstraZeneca и са получили опасни съсиреци.

Пет от шест жени, които са имали тромбози, след като са получили ваксината на Johnson & Johnson в Съединените щати, също са имали PF4 антитела, съобщават здравните власти на 14 април по време на заседанието на Консултативния имунизационен комитет. Тази консултативна група към Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ оценява какво трябва да се направи, за да се премахне временното спиране от администрацията на ваксината на Johnson & Johnson, предизвикано от опасения за тромбози. Един мъж е развил тромбози на мозъчния синус по време на клиничното изпитване на ваксината, а седми случай е в процес на разследване, е обявила фармацевтичната компания по време на срещата.

„Тъй като сме наясно с този синдром ... ние знаем как да го лекуваме“, отбелязва Джийн Конърс (Jean Connors), клиничен хематолог в Медицинското училище в Харвард и болницата Brigham and Women в Бостън, която не е участвала в проучванията. И за разлика от хората, които са образували съсиреци преди да е посочена връзката, „ние можем да я диагностицираме по-бързо и да я лекуваме по-подходящо, ако това се случи, така че резултатите може да са по-добри“.

Това е така, защото индуцираните от ваксината тромбози са подобни на състояние, наречено хепарин-индуцирана тромбоцитопения или HIT. Пациентите с HIT развиват тромбози, когато се лекуват с често използваното антикоагулантно лекарство хепарин. Хепаринът се свързва с протеина PF4 и някои хора развиват имунен отговор, който атакува двете молекули.

Лечението на ваксинирани пациенти, които имат PF4 антитела с хепарин е като "добавяне на масло в огъня" и може да доведе до появата на повече съсиреци, подчертава Конърс. Четири от шестте американски жени, които са развили тромбози след поставяне на ваксината Johnson & Johnson, например са получили хепарин, както и мъжът в клиничното изпитване. Мъжът се е възстановил и една жена е изписана от болницата. Трима все още са хоспитализирани към 14 април.

Може да се направят предварително тестове за PF4. И ако пациентът се окаже положителен, има много други антикоагуланти, различни от хепарин, които клиницистите могат да използват за лечение, съветва Конърс.

Справка:

  1. M. Scully et al. Pathologic antibodies to platelet factor 4 after ChAdOx1 nCoV-219 vaccination. New England Journal of Medicine. Published online April 16, 2021. doi: 10.1056/NEJMoa2105385.   
  2. A. Greinacher et al. Thrombotic thrombocytopenia after ChAdOx1 nCoV-19 vaccination. New England Journal of Medicine. Published online April 9, 2021. doi: 10.1056/NEJMoa2104840.
  3. N. H. Schultz et al. Thrombosis and thrombocytopenia after ChAdOx1 nCoV-19 vaccination. New England Journal of Medicine. Published online April 9, 2021. doi: 10.1056/NEJMoa2104882.  

Източник: People with rare blood clots after a COVID-19 jab share an uncommon immune response, Science news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !