Ядрените тестoве преместиха планината в Северна Корея

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 май 2018 в 08:03 8001 0

Изображения от ALOS-2 SAR от 29 август 2017 г.., 12 септември 2017 г. и 26 септември 2017 г. нанесени в Google Earth, за да покажат ефектите от ядрения опит от 3 септември 2017 г. в Punggye-ri.

Северна Корея проведе последния си ядрен тест на полигона Пунггиери на 3 септември и бе най-мощният, регистриран от сензорите като земетресение с магнитуд 6,3. Около 8 минути по-късно геолозите установиха по-малък трус с магнитуд 4.1, след което учените си зададоха въпроса: Възможно ли е ядреният полигон, скрит в планината, да се е разрушил?

Наличието на силни разрушения би могло да направи тестовата площадка безполезна за бъдещи ядрени опити и дори може да увеличи риска от изтичане на радиоактивни газове от скалите и във въздуха, твърдят учените.

Хипотезата за така наречения "синдром на умора на планината" (tired mountain syndrome) бе подкрепена преди три седмици, когато Северна Корея обяви, че планира да затвори основното съоръжение за изпитване на връх Мантап, където се състояха пет от шестте теста, включително последната експлозия. Преди няколко седмици група китайски геолози заявиха в проучване, публикувано в Geophysical Research Letters, че планината е рухнала след последния ядрен тест. 

Сега учени съобщават в списание Science, че с помощта на сателитни изображения, са открили, че планината Мантап наистина се е разместила и смалила след експлозията. Но според учените планината и тестовете вероятно не са я сринали напълно.

Досега учените измерваха ядрените експлозии, използвайки сеизмичните данни, подобно както измерват земетресенията. Но в това ново проучване екипът анализира сателитните изображения, направени от немския сателит TerraSar-X и японския сателит ALOS-2 и сравнява ладшафта на върха Мантап преди и след експлозията. Тези спътници използват т. нар. радар със синтетична бленда (synthetic aperture radar), който излъчва електромагнитни вълни надолу до Земята и след това измерва отразените вълни, съобщава Националната океанска и атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA). С помощта на тази технология може да се създават изображения с висока разделителна способност дори при неоптималните условия като лошо време (защото микровълните могат да проникват през облаците) и слаба светлина.

Използвайки тези изображения екипът открива, че върхът Мантап е отместен на около 3,5 метра и е спаднал с 0,5 метра. Това може да означава разрушаване на тунелите в планината, според Тенг Уанг (Teng Wang), старши изследовател в Обсерваторията за науки за земята в Сингапур към Технологичния университет в Нанянг и водещ автор на статията.

Диаграма, представена от Брус Табор (Bruce Tabor)

"Но не можем да кажем дали това е [пълно] разрушение на целия тестов обект или само тунел, тъй като няма пряко доказателство за това", заяви Уанг. Ще трябва да се изследва на място, за да се разбере това, добавя геологът.

Екипът анализира сеизмичните данни и установява, че посоката, по която са пътували вълните, е точно обратната на реалната експлозия. Това означава, че втората вълна от 4,1 магнитуд се движи отвътре навън, въпреки че експлозията е външна, което е белег на срутване, както твърди  предишното изследване.

Но земният трус може да е бил резултат от разпадането на кухина в скалите, създадена от предишна експлозия или дори от последната експлозия, заяви Дъглас Дрегър (Douglas Dreger), професор по планетарни науки и науки за Земята в Калифорнийския университет, Бъркли и автор на статията. Или, може да е тунел, част от тунел или няколко тунела.

"Не бих казал, че целият връх се е сринал, няма да се стигне до катастрофален край", коментира Дрегър.

Според изчисленията на изследователите силата на експлозията е била около 120 до 304 килотона или 10 пъти по-голяма от тази на Хирошима. Други оценки се различават, някои твърдят, че е 17 пъти тази на Хирошима, според The Washington Post.

Уанг се надява, че това проучване ще насърчи използването на сателитни изображения за изследване на подземни ядрени опити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !