Япония: От колебливост към ваксините до успех във ваксинацията и 0 смъртни случаи

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2021 в 00:00 15557 0

Кредит Pixabay

Осака.

Седем седмици до Олимпийските игри само 3,5% от населението на Япония е било напълно ваксинирано. Изглежда невероятно, че японското правителство се е справило толкова зле с ваксинирането.

Но 6 месеца по-късно нещата изглеждат много по-различно.

Япония не само успява да преодолее хаоса в началото, ваксинирайки едва ли не най-висок процент от населението си в света. Около 76% от японците вече са напълно имунизирани.

Олимпийските игри изиграват ключова роля.

През юли имаше големите улични протести с искане на игрите да бъдат отменени? Хората се страхуваха, че игрите ще донесат нова вълна свръхразпространение на вируса.

Ужасени, че голямото им събитие може да бъде провалено, политиците най-накрая се вземат в ръце.

Използвана е и армията и до началото на юли всеки ден са правено по милион инжекции.

Но не само обратът в логистистиката е изненадващ - другата изненада е това, колко японци са готови да получат ваксина. Във възрастовата група над 80 години 95% вече са получили ваксина и няма признаци за колебание в тази област.

Нов началото не е изглеждало така.

Страх срещу колебание

Япония има традиции в антиваксърството. През януари проучване показва, че мнозинството от японското общество са скептични относно новоразработените ваксини срещу COVID-19.

Какво се случва?

Някои експерти смятат, че хаосът в началото всъщност е помогнал.

„В началото имаше реален недостиг на ваксина“, разказва проф. Кенджи Шибуя (Kenji Shibuya), изследователски директор в Токийската фондация за политически изследвания. Това води до преобладаващо усещане за недостиг, особено сред възрастните хора."

Проф. Шибуя смята, че страхът е предизвикал изключително високата степен на приемане, особено сред възрастните хора. Те виждат как умират възрастни хора в други страни и затова са бързали да се ваксинират, преди да свършат доставките.

Бавният старт също така означава, че по-младите хора трябва да чакат и да наблюдават как стотици милиони хора в други страни получават ваксини, без драматични странични ефекти. Това ги уверява, че ваксините са безопасни.

„Тук нямаше никаква политизация“, разказва проф. Шибуя. "Не се разглеждаше през призмата на свободата или индивидуалните права. Обществеността не се впускаше в никакви конспиративни теории."

И докато процентът на ваксиниране се повишава, страната се случва драматичен спад в инфекциите и смъртните случаи с COVID-19.

На 20 август Япония регистрира близо 26 000 нови инфекции, най-високият брой за денонощие от началото на пандемията.

До миналата седмица този брой пада до едва 150 на ден. Подобен е спадът на смъртните случаи, като няколко дни миналата седмица изобщо не са регистрирани смъртни случаи.

Ваксините са особено ключови за това, но не са единственият фактор. Дори преди ваксините да достигнат до хората, смъртността от COVID-19 в Япония е драстично по-ниска от тази в САЩ или Европа.

Смъртността в Америка от COVID-19 е 233.8 смъртни случая на 100 000 души, в Япония е само 14.52 според данни от Университета "Джонс Хопкинс".

Факторът затлъстяване?

Проф. Тестуо Фукава (Testuo Fukawa) е социолог в Института за бъдещо благоденствие (Institution for Future Welfare) в Токио.

Той казва, че това, което се случва в Япония, е наистина забележително.

„Броят на смъртните случаи е наистина малък“, подчертава той. "През 2020 г. продължителността на живота в Япония дори се е увеличила. Това е наистина много специално. В други страни - включително САЩ, Великобритания, Германия, Франция - продължителността на живота на всички тези страни е намаляла през 2020 г.."

Проф. Фукава смята, че може да има връзка между ниската смъртност от COVID-19 в Япония, дългата продължителност на живота и ниския процент на затлъстяване.

„Японците имат много по-голяма продължителност на живота“, разказва Фукава. "Никой не може да обясни защо. Японските хранителни навици може да допринасят за това. Освен това има нисък процент на затлъстяване."

Само 3,6% от японците са класифицирани като затлъстели, това е сред най-ниските проценти в света.

Проф. Фукава сравнява продължителността на живота, затлъстяването и смъртността от COVID-19 в девет страни. Резултатът: страните с ниски нива на затлъстяване имат по-ниски нива на смъртност от COVID-19.

Това не е изненада за тези, които лекуват пациенти с COVID-19 в Америка, където затлъстяването все повече се разглежда като ключов фактор за тежко боледуване. Но проф. Шибуя смята, че това не е отговорът на това защо Япония се справя толкова добре.

„Затлъстяването е рисков фактор“, коментира той. "Но на ниво население, това не е най-значимият фактор, не е факторът X."

Всъщност проф. Шибуя не смята, че има нещо изключително в рекорда по ниска смъртност на Япония заради COVID-19. Той отбелязва, че отговорът е прост, Япония има по-малко смъртни случаи, защото има по-малко случаи.

„Процентът на смъртни случаи в Япония не е висок, но успяхме да сведем до минимум броя на случаите“, подчертава проф. Шибуя.

С други думи, ако хванете COVID-19 в Япония, вероятността да умрете от него е подобна на тази в Европа и Америка. Но в Япония е много, много по-малко вероятно да го хванете. И причината за това е поведението.

Маските са често срещана гледка в Япония, независимо дали в обществения транспорт, плажовете или по улиците. Кредит: Pixabay

"Чувал съм от колеги в Лондон, че тези дни по улиците почти никой не носи маска. Дори в затворени пространства, като метрото, това се превръща в рядкост", разказва проф. Шибуя.

Но не и в Япония. Тук всички носят маски - в парка, дори на плажа. Дори сами шофьори на автомобили могат да бъдат видени да ги носят, докато преминават с автомобилите си.

И след това - дезинфектантът за ръце. Има го навсякъде: в магазини, обществени тоалетни, гари, ресторанти и кафенета, където и да отидете, се очаква да дезинфекцирате ръцете си, преди да докоснете някого или нещо.

Може за някои да е малко потискащо и понякога нелогично. Но няма съмнение, че работи.

„Хората се държаха наистина добре, с носене на маски и социално дистанциране“, разказва проф. Шибуя. "Но това вече го няма".

Успехът на внедряването на ваксината и отмяната на извънредното положение означава, че хората се връщат в офисите и отново излизат в кръчми и ресторанти.

Усещането за страх, което държи хората на разстояние в продължение на година и половина, избледнява. И поради това той смята, че много ниският процент на заразяване в Япония няма да продължи.

„Ние изоставаме един до два месеца от Европа“, подчертава проф. Шибуя. „Много скоро ще видим друга вълна.“

Източник: Japan: From vaccine hesitancy to vaccine success
Rupert Wingfield-Hayes
BBC News, Tokyo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !