Японският сателит за „звездопад“ ще стартира в края на месеца (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 ноември 2019 в 11:15 2377 0

Кредит: ALE

На 25 ноември новозеландската космическиа стартъп компания Rocket Lab има намерение да извърши десетия и шести за тази година старт на своята лека ракета носител Electron. Този път ще бъдат пуснати в орбита по търговски договори седем сателита.

Един от тях ще бъде ALE-2 на японската компания Astro Live Experiences (ALE) - апарат за създаване на изкуствен метеорен дъжд. Сателитът ALE-2 с размери 60 x 60 x 80 сантиметра е пълнен с 400 пластмасови сфери с диаметър един сантиметър, които трябва да изгорят в горната атмосфера. Първата демонстрация е насрочена за 2020 г., съобщава в прессъобщение ALE. Предишният микросателит ALE-1 стартира през януари 2019 г. и също е готов за орбитални тестове.

Леките пластмасови сфери ще изгорят на безопасна височина от 60 до 80 километра. Те ще се движат по-бавно от обичайните фрагменти от метални и скални астероиди. Създаденият от тях изкуствен метеорен дъжд трябва да остане видим по-дълго от естествения - според изчисленията на ALE, от три до 10 секунди. Първата демонстрация ще бъде посветена на откриването на Летните олимпийски игри в Токио, въпреки че не е взето окончателно решение. В бъдеще японският стартъп обещава да организира подобни спектакли по-често, включително за търговски клиенти.

Полезният товар на ракетата включва и унгарския експериментален микросателит ATL-1, предназначен за тестване на нови топлоизолационни материали; испанския телекомуникационен апарат FossaSat-1; демонстрациионните сателити NOOR 1A и NOOR 1B на американския стартъп Stara Space; сондата SMOG-P, създадена от студенти от Будапеща за измерване на „замърсяването“ на орбитата отелектромагнитни полета; и накрая, TRSI Sat за мониторинг на полетите на ACME AtronOmatic.

Трябва да се отбележи, че инженерите на Rocket Lab активно работят за развитието на многократната употреба и с всяко ново изстрелване подобряват ракетата си. Този път първата степен на Electron ще бъде оборудвана със сензори, които да позволят активно да се ориентира докато се спуска към земята. Очаква се в бъдеще първата степен на Electron да може да се забавя, след което да бъде прихваната от специално оборудван хеликоптер, който да я върне, за да се подготви за следващия старт.

Източник: Japanese 'Shooting-Star' Satellite to Launch on Landmark Rocket Lab Flight This Month, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !