Има ли прилепи с човешки размери

Ваня Милева Последна промяна на 08 юли 2020 в 00:00 17036 0

Кредит: Sakundes/Reddit

Прилепи има почти по целия свят, само някои части на нашата планета са благословени с калонги, наричани "летящи лисици". Затова не е чудно, че неотдавнашна снимка на огромен плодояден прилеп във Филипините стана особено популярна в социалните мрежи.

"Спомняте ли си, когато ви казах, че във Филипините има прилепи с размер на човек? Да, за това говорех", пише в края на юни потребителят на Twitter AlexJoestar622.

Всъщност тази, станала популярна снимка, (подобно на много други) се появява за първи път преди няколко години в Reddit, когато филипинският потребител sakundes уж случайно се е натъкнал на едно от тези красиви животни в задния си двор.

Кредит: Sakundes/Reddit

Перспективата в този конкретен кадър прави така, че прилепът изглежда далеч по-голям, отколкото е - летящите лисици със сигурност не са с човешки размери. Най-големите видове достигат размери на крилете от 1,7 метра, но телата им са доста малки, като едва се простират 30 сантиметра дължина.

Няма съмнение, че прилепът е истински. Потребителят на Reddit дори публикува още една снимка от различен ъгъл на прилепа, който се прозява, събуждайки се от дневната си дрямка - летящите лисици обикновено са активни през нощта.

Кредит: Sakundes/Reddit

Някои обяснения в интернет описват прилепа като жълтошапчеста летяща лисица (Acerodon jubatus), което изглежда съмнителна, тъй като не се вижда характерния кичур от жълта козина на върха на главата му.

Жълтошапчестата летяща лисица е един от най-големите видове прилепи в света, макар да принадлежи към семейството на плодоядните прилепи които се срещат в части от Африка, Индия, Азия и Океания. Размерът им варира в широки граници – от 6 см дължина при най-дребните до от 1,6 кг при най-едрите.

Възможно е съществото всъщност да е била голяма летяща лисица (Pteropus vampyrus), плодояден прилеп, характеризиращ се с дългите си заострени уши и глава, наподобяваща лисица. Във Филипините почти всички летящи лисици са застрашени видове поради загубата им на местообитания и затова, че се ловуват за храна от местните жители.

Карта на местообитанията на плодоядните прилепи. (Enwebb/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0)

Въпреки различни културни асоциации, свързващи прилепите с вампирите, летящите лисици далеч не са кръвожадни нощни зверове. Като плодоядни, тези прилепи привечер се хранят със смокини и други плодове и през деня висят на групи по високите дърветата. Предпочитат да пият нектар, а не кръв.

Всъщност от повече от 1300 вида прилепи, открити по света, само три се хранят с кръв - всъщност това е доста странна диета. И за разлика от техните събратя, летящите лисици не се движат по ехолокация, а разчитат на зрението и обонянието си.  

Макар прилепите - дори и симпатичните - носят в себе си риска от зоонозни болести, те също така са изключително важни за екосистемите, осигурявайки контрол на вредителите, опрашване, разпръскване на семена и много други.

Източник:

Here's What You Need to Know About That 'Human-Sized' Bat Going Viral, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !