Испански археолог ще лежи в затвора заради фалшификация на артефакти

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 юни 2020 в 00:12 4853 0

Части от сграда в селището Ируня-Велея

Кредит Wikimedia public domain

Испански археолог ще лежи в затвора, след като е признат за виновен за подправяне на много от най-известните си открития, включително и керамика, залепена със съвременно лепило и древни надписи, съдържащи препратки към философи от 17-ти век.

Елисео Хил (Eliseo Gil) е осъден на до 2,5 години затвор по обвинения в измама и подправяне на документи в столицата на Баския Витория-Гастейс, според публикация в испанския вестник El País. Неговият съучастник Рубен Сердан (Rubén Cerdán) също е осъден на 15 месеца затвор за ролята си в престъплението. И двамата трябва да платят глоби от по 12 500 евро на районния съвет на Витория, с които са били подпомогнати, за да проведат разкопките.  

Известна като аферата Ируня-Велея, измамата датира от 2006 г., когато Хил е водещ археолог на разкопките в римското селище Ируня-Велея близо до Витория-Гастейс в Северна Испания.

Измежду около 400 открити предмета, Хил твърди, че е намерил керамика от трети век, която носи най-ранните известни изображения на разпятието на Исус Христос, както и керамика с надписи на баски език, векове преди най-ранните дотогава примери за този език. Открити са и животински кости, надписани с името на египетската царица Нефертити и керамика с надписи с йероглифи и на латински.

Всички тези открития имат потенциала да изстрелят баската провинция на челните места по богатство на древната й история, която предполага наличието на солиден културен обмен и връзки с римското християнство и Древен Египет. Откритията превръщат Хил в нещо като местна знаменитост, заради това, че подчертават богатството на историческото наследство на Баския, регион със силно културно самосъзнание.  

Но скоро започват да се появяват пукнатини в историята. Малко след като Хил провежда първата пресконференция за артефактите, Хоакин Горочатеги (Joaquín Gorrochategui), професор по индоевропейска лингвистика в Политехническия университет на Валенсия и експерт по древен баски език, започва да задава въпроси за откритията и споделя притесненията си с директора на Археологическия музей Алава през 2008 г., съобщават от Археологическия институт на Америка

След много обсъждания комисия от експерти доказва през 2008 г., че откритията са фалшифицирани. Независимите експерти съобщават, че някои от артефактите съдържат толкова очевидни модификации, че е направо нелепо. The Guardian съобщава по онова време, че някои от съдовете са били залепени със съвременно лепило. В някои от текстовете има правописни грешки, имена на несъществуващи богове и древен надпис, който прави препратка към Рене Декарт - френски философ от 17-ти век. Под изображението на разпятието е добавено и съкращението "RIP" (requiescat in pace - лат. да почива в мир), който все още не е използван по онова време.

Не е ясно защо Хил е направил измамата, но има спекулации за участието на финансови и политически мотиви зад аферата Ируня-Велея. През 2017 г. пред вестник Zephyrus археологът Игнасио Родригес Теминьо (Ignacio Rodríguez Temiño) обяснява, че местните правителствени органи и баски организации награждават чрез спонсорство Хил със значителни финансови суми за неговата работа в Ируня-Велея. И докато тази връзка никога не е окончателно доказана, се предполага, че финансирането е осигурено, защото откритията подкрепят баския национализъм и може да са били използвани за целите на политическа пропаганда. 

Източник: IFLScience - Spanish Archaeologist Found Guilty Of Faking Ancient Artifacts

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !