Изненадващ химически път може да предпази от болестта на Алцхаймер

Неочаквано откритие: Възпалителните протеини могат да забавят когнитивния спад при възрастните хора

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2021 в 14:15 8380 0

Кредит Pixabay

Неочаквано откритие: Възпалителните протеини могат да забавят когнитивния спад при възрастните хора.

Досега изследванията свързваха възпаленията с болестта на Алцхаймер (AD), но учени от Масачузетската болница (MGH) и Харвардското изследвателски институт за стареенето на мозъка (HABS) са направили изненадващо откритие за тази връзка.

В ново проучване, публикувано в Alzheimer's & Dementia: The Journal of Alzheimer's Association, те съобщават, че повишените нива на два химически медиатора на възпалението, известни като цитокини, са свързани с по-бавен когнитивен спад при възрастните хора.

„Това са напълно неочаквани резултати“, коментира съавторът на изследването, д-р Рудолф Танци (Rudolph Tanzi),  съдиректор на Центъра за здраве на мозъка на Хенри и Алисън Макканс в MGH.

Тези открития могат да бъдат използвани за подпомагане на идентифицирането на здрави хора, които са изложени на риск от опустошителното неврологично състояние, преди да се появят симптомите.

През 2008 г. Танзи ръководи екип, който открива CD33, първият ген на болестта на Алцхаймер, свързан с имунната система (или защитната мрежа на организма, която се бори с инфекциите). Оттогава повечето идентифицирани нови гени на болестта на Алцхаймер са свързани с имунната система и много изследвания подкрепят теорията, че дисфункцията на имунната система играе роля в болестта на Алцхаймер. По-специално, изследванията показват, че хората с болестта на Алцхаймер и други форми на деменция имат повишени нива на някои цитокини.

Досега обаче ролята на имунната система в най-ранния стадий на болестта на Алцхаймер - когато мозъчните промени, характерни за заболяването, прогресират безшумно при възрастни хора без когнитивни симптоми - е неясна. В новото проучване Танзи и неговият екип си сътрудничат с изследователи на HABS, за да разберат дали измерването на цитокини в кръвта (вместо в цереброспиналната течност, което изисква процедура за лумбална пункция) може да помогне да се предскаже кои здрави хора по-късно ще изпитат когнитивни упадък.

Особен интерес представляват възрастните хора с нормални когнитивни функции, но които са били подложени на образни тестове и е установено, че в мозъка им има отлагания на амилоид бета - основният компонент на амилоидните плаки, които са свързани с болестта на Алцхаймер.

„Искахме да разберем защо някои хора имат амилоиди в мозъка си и изглежда са незасегнати, докато други хора изпитват когнитивен спад“, разказва съавторът на изследването д-р Ясмеер Чатвал (Jasmeer Chhatwal), невролог в MGH и HABS.

Целта на партньорството между Центъра McCance и HABS е да разберат тайните на здравословното стареене и да идентифицират биомаркерите на здравето на мозъка. 

Новото проучване включва 298 мъже и жени от HABS, които са били на възраст между 50 и 90 години. Всички са имали нормални когнитивни способности, когато са се включили доброволно и са били подложени на повторно тестване ежегодно. След присъединяването към HABS на всички участници са били взети кръвни проби и са подложени на позитронно-емисионна томография (PET) на мозъка, наред с други неща, тези сканирания търсят доказателства за наличието на амилоид бета и други промени, свързани с болестта на Алцхаймер, като неврофибриларни заплитания (tau tangles).

Проучването изследва кръвта на всеки участник за девет цитокини, за да се види дали има такива, свързани със скоростта на когнитивния спад и промените в мозъка. Проучването установи, че хората, чиито мозъци са имали значително количество от амилоид бета, но които също са имали високи нива на противовъзпалителен цитокин, наречен интерлевкин-12 (IL-12), са имали малък когнитивен спад.

„Въпреки това, мъжете и жените с повишени нива на амилоида са с по-голям когнитивен спад, ако имат по-ниска стойност на IL-12“, отбелязва водещият автор Хиун-Сик Ян (Hyun-Sik Yang), доктор по медицина, невролог в Brigham and Women Hospital и съавтор от HABS.

Високите нива на IL-12 също така са свързани с по-малко неврофибриларни заплитания. Междувременно повишените нива на друг провъзпалителен цитокин, интерферон-гама (IFN-γ), са свързани с по-бавен когнитивен спад, независимо дали човек има отлагания на амилоиди.

Въпреки че може да изглежда неинтуитивно, хората, защитени срещу когнитивния спад, да имат най-високите нива на индуциращи възпалението протеини в кръвта, това може да е индикация, че имунната им система е по-добре „подготвена“ за борба с инфекцията, подчертава Танзи.

Това би се вписало в теория, разработена от покойния д-р Робърт Моър, изследовател в MGH и Харвардския университет, в която предполага, че амилоид бета се образува в мозъка като защита срещу инфекция, улавяйки микробните патогени в лепкава мрежа. За съжаление, някогашният щит с времето става разрушителен, причинявайки необратими щети на невроните и синапсите. Въпреки това, наличието на високи нива на IL-12 и IFN-γ „може да унищожат инфекции в зародиш, преди да попаднат в мозъка и да предизвикат патологията на Алцхаймер“, обяснява Танци.

Тези резултати предполагат, че IL-12 и IFN-γ могат един ден да бъдат измервани заедно с други биомаркери, за да се предскаже бъдещото здраве на мозъка при когнитивно нормални хора - инструмент, който все още не съществува в медицината. Следващата стъпка към тази цел ще бъде изучаване как IL-12 и IFN-γ могат да предотвратят когнитивния спад и да насърчат здравословното стареене на мозъка.

Справка: Plasma IL-12/IFN-γ axis predicts cognitive trajectories in cognitively unimpaired older adults
Hyun-Sik Yang, Can Zhang, Becky C. Carlyle, Sherri Y. Zhen, Bianca A. Trombetta, Aaron P. Schultz, Jeremy J. Pruzin, Colleen D. Fitzpatrick, Wai-Ying W. Yau, Dylan R. Kirn, Dorene M. Rentz et al., 23 June 2021, Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
DOI: 10.1002/alz.12399

Източник: Researchers Discover a Surprising Chemical Pathway That May Protect Against Alzheimer’s Disease
MASSACHUSETTS GENERAL HOSPITAL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !