Изолацията е уникална възможност за изчистване от полово предаваните инфекции

Ваня Милева Последна промяна на 06 май 2020 в 10:15 5980 0

Кредит SH:24

Тестов комплект за ППИ.

Няма купони. Няма секс за една нощ. Няма нови сексуални партньори.

Самоизолацията означава огромна промяна в сексуалния живот на мнозина, но специалистите смятат, че фактът, че не се осъществяват безразборни сексуални контакти, е „уникална възможност“ за изчистване завинаги на полово предаваните инфекции.

Това е така, защото хората, които спазват правилата за изолация, не правят секс с нови хора и не предават инфекции.

"Ако сега бихме могли да тестваме за полово предавани инфекции и да лекуваме всички с такива инфекции, това би променило много, докато хората бавно се придвижват към нормалността", разказва Радио 1 Newsbeat д-р Джон МакСорели (John McSorely), лекар-специалист по сексуално здраве и президент на Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ.

Той и други специалисти в областта на сексуалното здраве, препоръчват хората да се тестват сега, дори и да нямат симптоми.

Защо да се тестваме сега?

Поради епидемията от коронавирус 54% от службите за сексуално здраве в Обединеното кралство са затворени, а 38% от персонала за сексуално здраве са преместени да работят в други отдели на британската Национална здравна служба (NHS).

Това означава, че някои хора получават съвети, диагнози, а в някои случаи и лечение за полово предавани инфекции, по телефона или по пощата, вместо да посещават клиника.

„Ако хората могат да продължат да се тестват и всеки да се провери, докато е в изолация, това е наистина една уникална възможност“, коментира Джъстин Харботъл (Justin Harbottle), който работи за SH:24 (Sexual health: 24 hours a day) - нова онлайн услуга за сексуално здраве в партньорство с NHS, предоставяща на хората безплатни комплекти за тестване в домашни условия онлайн, информация и съвети за полово предавани инфекции като хламидия, гонорея, сифилис и ХИВ. 

„Дори в началото на епидемията от ХИВ, не мисля, че е имало толкова чист период, когато колективно - като население - хората са спрели да правят секс с нови партньори“.

Как може да се повлияе на нивата на ХИВ

Най-вероятно е някой да предаде ХИВ, когато току-що се е заразил, защото тогава вирусът има най-високите си нива в организма.

Поставянето на положителна ХИВ диагноза по време на изолация означава, че човек е по-малко вероятно да е правил секс с други хора през най-инфекциозния си период. След това може да се започне лечението веднага, за да намалят нивата на вируса в организма до неоткриваеми нива, което означава, че той не може да бъде предаден.

„Смятаме, че така може да има все по-малко хора, които са много заразни“, отбелязва д-р Гари Уитлок (Gary Whitlock), който работи в лондонската клиника „Дийн Стрийт“, която диагностицира една четвърт от всички случаи на ХИВ във Великобритания.

"Ако започнат лечение или станат неинфекциозни, те не могат да го предадат на никого, така че това е една уникална възможност да накараме хората с висок риск от заразяване с ХИВ да се тестват."

По време на блокирането клиниката „Дийн Стрийт“ наблюдава хора, които посещават клиниката за рецепти за PEP (лекарство, което се приема веднага след риск от излагане на ХИВ, което може да спре инфекцията) спада от средно 50 на седмица до по-малко от 10.

Лечението на повечето полово предавани инфекции, открити по време на изолация, все пак трябва да се назначава от професионалисти, с изключение на хламидията, която може да се лекува с таблетки, изпратени през пощата.

Д-р МакСорели се надява, че изолацията също е възможност за връщането на сифилиса в учебниците по история.

"По-рано тази година сифилисът бе отново на нива, каквито не сме виждали след Втората световна война. Бих искал това да е възможност да се уверя, че това вече не е така", коментира специалистът.

Той също така вярва, че преминаването към повече онлайн решения ще помогне на хората, които живеят далеч от клиниките за сексуално здраве.

Но докато д-р Уитлок от клиниката Дийн Стрийт вярва, че домашното тестване може да направи услугите за сексуално здраве на NHS „по-ефективни по някакъв начин“, той е предпазлив в оценката за домашното лечение за някои пациенти.

"Трудността с домашното лечение често може да бъде, че може да се пропусне възможността за  допълнително изследване. Например, при гонорея има опасения за резистентност", твърди той.

„Има и други услуги, които предлагаме, когато хората влязат в нашия онлайн портал, като например съвети за намаляване на риска или възможност за консултации лице в лице - и трябва да сме сигурни, че те не са загубени, ако след това се движим в тази посока".

Всеки иска да „изпусне парата“

Специалистите по сексуално здраве искат хората да си върнат сексуалния живот, веднага щом обстановката с COVID-19 позволи.

„Изглежда има усещане, че след това всички ще се побъркат - и това е доста рационална реакция“, отбелязва Джъстин Харботъл от SH:24. "Ако сте били затворени в продължение на много месеци, когато това приключи, всички ще излязат и ще изпуснат малко парата".

Но преди да направят това, лекарите казват, че е много важно да се направи тест.

"Не е нормално хората да бъдат затворени в домовете си. Да имаш щастлив, безопасен и здравословен сексуален живот е част от това, което те прави жив", заявява д-р Джон МакСорели.

"Сега е моментът да помислите за сексуалния си живот, да помислите за бъдещето. Правили ли сте си скорон тест? Ако не, то сега може да е моментът да го направите".

Източник

STIs: Lockdown 'once in a lifetime opportunity' for sexual health, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !