Как клоуните предизвикаха масова паника

... и превзеха света

Георги Гърков Последна промяна на 15 октомври 2016 в 11:18 9426 0

Всичко започва в малък жилищен комплекс в Южна Каролина, когато група деца се оплакват от зловещ клоун с боядисано в бяло лице, който се опитал да ги примами в горите.

Два месеца по-късно случаите със зловещите клоуни са обхванали 37 американски щата, Канада и Обединеното кралство.

Поредният в дългата редица е от едва вчера (14 октомври), когато маскиран мъж наръгва с ножа си шведски тийнейджър.

Какво се случва? "Манията по клоуните убийци се разпространява като зараза", споделя пред New Scientist изследователят на социалните зарази Никълъс Кристакис (Nicholas Christakis) от Университета в Йеил. "Налице е епидемия от подобни появи и от страх".

При все това масовите истерии са отдавна с нас. Известно е, че през Средните векове хиляди хора са танцували в див бяс, докато не припаднат от изтощение. През 1938 г. радио версията на Орсън Уелс на "Война на световете" докарва масова паника и множество съобщения за НЛО-та, "забелязани" на територията на САЩ.

Картина на Питер Брьогел от 17 в., изобразяваща танцовата мания. Често по време на изблиците се изпълнявала музика, тъй като се смятало, че това може да излекува проблема.

Това всъщност далеч не е първият случай на "клоунска истерия" в страната - повтарят се периодично от 1980 г. насам.

Явлението е свързано с основните принципи на човешката психика. "Ние сме социални животни и имаме навика да имитираме другите и да се учим от тях", обяснява Кристакис. "Склонни сме да се заразяваме емоционално, което е важна част от човешкото преживяване."

С други думи, хората внезапно започват да виждат определени неща - защото другите около тях също ги виждат. "Веднъж щом някой представи идеята, че е "видял" нещо - като например Голямата стъпка - това сугестира в определена степен и останалите", споделя Джейсън Сийкат (Jason Seacat) от Western New England University в Масачузетс.

Не е ясно дали клоунът от Южна Каролина действително е съществувал - подобно на много паники, и тази започна от децата, които са склонни да си измислят неща - но има определени причини броят на свидетелствата да нараства.

"Клоуните заемат оспорвана територия в нашето общество", обяснява Кристакис. Тяхната предполагаема роля е да развеселяват, но мнозина ги намират за плашещи. Дори страхът от клоуни си има собствен термин - коулрофобия (coulrophobia). Веднъж щом семенцето бъде посято, дори обикновени срещи добиват зловещ характер - хора се обаждат на полицията само защото са видели клоун да кара бял фургон.

Част от плакат за филма "То" по роман на Стивън Кинг. "То" е чудовище в образа на клоун, което преследва и убива деца.

Омагьосан кръг

Властите в САЩ се опитват да намалят паниката - в един от окръзите дори започват да арестуват хора, облечени като клоуни, но подобни мерки само влошават нещата.

Кръгът е омагьосан - колкото повече се говори за инцидентите и появите в медиите и социалните мрежи, толкова повече ужасът нараства и все повече хора изпитват необходимостта да се включат в тази измама. Едно от притесненията е, че някой може да използва паниката, за да нанесе вреда. Друга опасност е появата на отмъстителни акции, като например скорошния лов на клоуни.

Но защо тенденцията се е разпространила толкова бързо - отвъд националните граници? Това не е типично за масовите истерии - според Кристакис те обикновено се ограничават до дадено училище, работно място или село. Кейт Старбърд (Kate Starbird) от Университета във Вашингтон предполага, че тук става въпрос за глобален мем (meme). "Интернетът чудесно улеснява възникването и разпространяването на мемите".

"Масовите истерии се появяват също така във време на несигурност", допълва Кристакис. "Исторически тези делюзии се получават, когато липсва стабилност". Например делюзията при "Война на световете" се развива в момент, когато хората се страхували силно от Хитлеристка Германия - и голяма част от тях били убедени, че нашествениците всъщност са германци, а не извънземни.

"В несигурни времена използваме преценките и наблюденията на другите, за да сверим нашите собствени", пояснява Сийкат. "Хората са запознати вече със сюжетната линия и единствено им остава да започнат да се оглеждат за клоуни".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !