28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какво представлява гигантският мехур, плаващ в норвежки фиорд? (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 октомври 2019 в 13:53 65760
Скрийншот от видеото. Снимка: Ronald Raasch

Странен, плаващ мехур, открит във водите на фиорда Орста (Ørstafjorden) в Норвегия, се оказва нещо рядко срещано - гигантска маса от яйца на калмар. 

Особената топка, която се носи в тъмните води на фиорда е открита от капитан Нилс Бааднес (Nils Baadnes) и водолаза Роналд Рааш (Ronald Raasch) на изследователския кораб REV Ocean. Те скоро разбират, че това е маса яйца на калмар.

Не е ясно как калмарите произвеждат тези маси яйца, но те са впечатляващи - гигантски мехури от слуз, понякога с диаметър по няколко метра, в които зреят десетки хиляди яйца. Смята се, че женските снасят по-малка маса, която след това се разширява при контакт с водата. 

Различните калмари изглежда отделят мехури с яйца в различни форма. Например тези на калмара Thysanoteuthis rhombus, откриван най-често в тропични и субтропични води, прилича на дълга тръба от слуз с нишки яйца, увити около нея и съдържа около 43 800 яйца. 

Dosidicus gigas образува маса от яйца подобна на прозрачен мехур, както и тези на Nototodarus gouldiTodarodes pacificus и Ommastrephes bartramii, като някои могат да достигнат до 4 метра в диаметър. 

Такива мехури рядко се виждат от хора, защото са най-често отделени относително дълбоно. След това те започват да потъват все по-дълбоко, достигайки дълбочини от 150 м, където се излюпват малките калмари.  

Все още не е изяснено каква е точната цел на слузта (възможно за защита от хищници), но доказателствата предполагат, че служи за защитна бариера. Според проучване от 2012 г., морски биолози, опитващи да отгледат калмари в лаборатория, използвайки ин витро оплождане, откриват, че животните са поддатливи на инфекции и умират само след часове.

Видът на яйцата от фиорда Орста не е уточнен, тъй като често е трудно морските видове да се разпознаят по яйцата. 

Калмарите от Норвежко море, което е свързано с фиорда включват Todarodes sagittatus и доста по-малкия Gonatus fabricii. Друг вид от рода Gonatus, G. onyx е наблюдаван да мъти яйцата си, така че е по-малко вероятен кандидат. Но интересно, този вид надува раздува мехура с яйцата си с морска вода, така че това може да е друго обяснение как балоните стават толкова големи. 

Източник: Science alert - This Mesmerising Underwater Blob Is Actually a Huge, Rare Mass of Squid Eggs


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.