Китайската история е на 178 000 години?

Китайски антрополози развенчаха Африка като прародина на човечеството

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2016 в 11:25 8803 0

Кредит Zhao Lingxia

Древните човешки вкаменелости.

Намерени са убедителни доказателства от фосили, че Китай е бил населен с хора много преди пристигането от Африка на първите представители на нашият вид Homo sapiens - между 40-100 хиляди години преди африканските заселници.

След отстраняване на няколко метра отложения от леглото на древна, подземна река дълбоко в варовиковата пещера Бицзе (Bijie), провинция Гуейджоу, Китай, екип от изследователи, ръководени от професор Чжао Линся (Zhao Lingxia) от Института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология открива три човешки зъба.

Анатомично те приличат на тези на съвременните хора, но за учудване на палеонтолога, възрастта на седиментите показва, че останките са били погребани преди 112 000 до 178 000 години, преди първите съвременни хора да напуснат Африка, преди около 75 000 години. Но според съвременните научни възгледи, предците на съвременния човек са се появили от Африка в евразийското пространство преди около 100 000 години, тоест много по-късно.

Статията на Чжао Линся е публикувана в китайското научно списание Acta Anthropologica Sinica Vol. 35, No. 1, но за съжаление, на английски има само кратко резюме. Затова пък китайските People's Daily и GigCasa информират широко за откритието.

Мястото на откритието - перщерата Бицзе в провинция Гуейджоу. Снимка  Zhao Lingxia.

Миналата година колегите на Чжао от института Лю Ву (Liu Wu) и Ву Сюцзе (Wu Xiujie) открива в провинция Хунан наведнъж 47 човешки зъба с напълно съвременна форма. Датирането показва, че възрастта им е отпреди 80 000 - 120 000 години, което автоматично прави колекцията най-старите останки на съвременен човек в Източна Азия.

Колекцията от човешки зъби на Лю Ву (Liu Wu) и Ву Сюцзе (Wu Xiujie).

"Има убедителни доказателства, основани на фосилите, че Китай е бил обитаван от хора преди пристигането на африканските заселници", - коментира откритието си Лю Ву.

Що се отнася до предците на древните китайски Homo sapiens, те теоретично биха могли да са местните Хомо еректус - Sinathropus pekinensis, които са живели там преди 600 000 - 400 000 години, твърдят палеонтолозите. Косвено тази хипотеза се потвърждава и от забележителната разлика в технологиите между китайските и африканските майстори на каменни инструменти, описани по-рано от известния китайски палеоантрополог Ву Синчжи (Wu Xinzhi) също в Acta Anthropologica Sinica.

Така каменните инструменти и голям брой древни човешки вкаменелости, открити в Китай, говорят за една непрекъсната еволюция на населението на територията на Китай от древните Хомо Еректус до съвременните китайци. Дори ако пристигналите африкански мигранти са донесли тук някои нови гени, никакво изместване или масово измиране на хора не се е случило в региона, е уверен Ву. "Много западни учени са склонни да разглеждат азиатските фосили и артефакти през призмата на това, което се случва в Африка и Европа, - отбелязва той. - Но става все по-ясно, че много азиатски материали не могат да се поберат в традиционния разказ за човешката еволюция".

Въпреки това, анализът на еволюционната история на мъжката Y хромозома проследява произхода на всички китайски мъже до един "Адам" от Африка, който е пристигнал в Югоизточна Азия преди около 60 000 години. Вероятно когато той и синовете му са се придвижвали на север на територията на днешен Китай, те или се сблъскали с област, лишена от други хора, или са убили всички, които са срещнали. В противен случай ще се окаже, че съвременните китайци имат повече от един "баща" сред предците си, подчертава Стивън Чен (Stephen Chen) от South China Morning Post

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !