Кои хора могат да станат „фабрики за варианти на COVID-19“?

Ваня Милева Последна промяна на 06 юли 2021 в 00:01 5524 0

Кредит: Wikimedia Commons

Хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19, не само рискуват собственото си здраве, но са и „потенциални фабрики за варианти на COVID-19“, заяви д-р Уилям Шафнър (William Schaffner), професор в Катедрата по инфекциозни болести в медицинския център на Университета Вандербилт.

"Колкото повече са неваксинираните хора, толкова повече са възможностите за вируса да се размножава", добавя експертът.

Вариантите се развиват в тялото на заразен с коронавирус човек.

"Когато това се случи, вирусът мутира и може да изхвърли вариантна мутация, която е още по-сериозна", подчертава Шафнър.

Вирусите, включително коронавирусът, който причинява COVID-19, постоянно мутират и докато някои мутации могат да навредят на вируса, други могат да му помогнат. Например мутацията може да помогне на вируса по-лесно да се пренася от човек на човек или с други думи -да стане по-трансмисивен.

Когато вирусът се прехвърли на друг човек, мутацията ще се репликира и също ще се разпространи и ако успее и продължи да се разпространява, тя се превръща във вариант.

Неваксинираните хора дават възможност мутацията да продължи да се възпроизвежда.

"От възникващите мутации във вирусите се запазват тези, които улесняват разпространението на вируса сред популацията", обяснява Андрю Пекош (Andrew Pekosz), микробиолог и имунолог от Школата за обществено здраве на Университета "Джонс Хопкинс.

"Всеки път, когато се промени вирусът, това му дава различна платформа за добавяне на повече мутации. Сега имаме вируси, които се разпространяват по-ефективно".

По същество, ако вирусът не може да се разпространи, той не може и да мутира.

Вече има няколко варианта на коронавируса, включително четири, наречени от Световната здравна организация „варианти, предизвикващи безпокойство“.

Това варианти Алфа, открит за първи път във Великобритания, Бета, открит за първи път в Южна Африка, Гама, открит за първи път в Бразилия и Делта, открит за първи път в Индия, представляват риск, тъй като са или по-трансмисивни, или причиняват по-тежко заболяване, или могат да избегнат имунна защита.

Тези варианти се появяват в периоди с многобройни случаи.

Експертите в областта на общественото здраве вече са загрижени за рисковете, които вариантът Делта представлява дори за вече ваксинираните. Въпреки че е установено, че ваксините са ефективни срещу вариантите, те може да не са толкова ефективни срещу някои. Установено е, че две дози ваксина на Pfizer са 88% ефективни при предотвратяване на симптоматични случаи на COVID-19 от варианта Делта.

В САЩ обаче експертите се притесняват, че вариантът може да се разпространи и да предизвика случаи на пробив във ваксината, особено в общности с ниски нива на ваксинация.

Колкото по-малко хора са ваксинирани, толкова по-голям е шансът вирусът да прескочи от един човек на друг.

Към 5 юли в България общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл к е 820975, което като процент от всички български граждани над 14 години (подлежащи на масова ваксинация - около 6 млн) е приблизително 14%.

Директорът на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) д-р Рошел Валенски (Rochelle Walensky) изяви тревога на брифинг в Белия дом: "В момента приблизително 1000 окръга в Съединените щати имат обхват на ваксинация по-малко от 30 процента. Тези общности, предимно в Югоизточния и Средния Запад, са най-уязвимите. В някои от тези области вече наблюдаваме нарастващи нива на заболяванията". 

"Тъй като вариантът Delta продължава да се разпространява в цялата страна, очакваме да видим увеличени предавания в тези общности, освен ако сега не можем да ваксинираме повече хора".

При забавящите се темпове на ваксинация в България, дори тези обявени за САЩ критични 30% са недостижими за нас преди есента.

Източник: Unvaccinated people don't only risk their own health: Their bodies become 'variant factories', Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !