Кондорите могат да прелетят повече от 150 км, без нито веднъж да размахнат крила (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 юли 2020 в 12:47 12231 0

Южноамерикансият кондор (Vultur gryphus), или още андският кондор е голяма птица, срещаща се по протежението на Андите, от Венецуела на север чак до Огнена земя на юг. Кредит: Wikimedia Commons

Най-тежките летящи съвременни птици - южноамериканските или андски кондори (Vultur gryphus) - са усвоили невероятно икономичен полет - да размахват крила им е нужно почти само за излитане.

Но след като гигантските птици са вече във въздуха, изследователите откриват, че те почти никога не размахват крилата си. Вместо това те планират, разчитайки 99% от времето на полета си най-вече на ветровете и въздушните топлинни потоци.

Размахът на крилата на южноафриканските кондори  може да достигне три метра, а теглото - 16 килограма. Това са най-големите крилати лешояди и най-тежките летящи птици на нашето време. Тяхното тегло и размери налагат много строги изисквания за енергийна ефективност и икономичност на полета. И изглежда кондорите са успели да го направят.

По-тежките птици обикновено планират при полет, защото енергията, необходима за активно летене, е много по-голяма за по-масивните птици. Докато по-леките видове, като колибри, размахват крилата си с бясна скорост, "морският колега" на кондора, албатросът, бавно размахва криле от 1,2 до 14,5% от времето на полета си.

Андските кондори се движат още по-малко.

Те са способни да останат във въздуха с часове и да преодолеят повече от 150 километра, без изобщо да размахват крилата си. Плъзгайки се от един въздушен поток към друг, кондорите се движат почти винаги в режим „планиране“. Те размахват криле само за около 1,3 процента от общото време, пишат за това в нова статия, публикувана в списание PNAS, Емили Шепард (Emily Shepard) и нейните колеги от Британския университет в Суонзи.

„Изключително ниския разход на енергия при полет се наблюдава при всички индивиди, което е забележително, тъй като нито един не е бил възрастна птица“, пишат авторите.

„Следователно дори сравнително неопитни птици летят с часове с минимална нужда да махат с крила“.

По време на експериментите на терен, които продължават от 2013 г. до 2018 г., учените проследяват движенията на 8 млади андски кондора в Аржентина, прикрепяйки миниатюрни сензори към птиците, които записват всеки размах на крилата им - и запазват GPS данните от техните движения. Общо са събрани около 250 часа записи, които показват, че кондорите прибягват до махане на крила почти само в момента на излитане или за спиране по време на кацането.

Три четвърти от общия брой размахвания се извършват при излитане, но птиците прекарват по-голямата част от времето на полета си неподвижно, търсейки плячка далеч долу на земята.

За 50-минутен полет, по време на който младите кондори планират и размахват от време на време крила, те изразходват почти същото количество енергия, колкото за 3.3-минутното си излитане.

Авторите смятат, че разходите на енергия за размахване на крила за тези големи птици са около 30 пъти по-големи от метаболитните им разходи в покой, което означава, че вероятно това е толкова енергийно ефективно, колкото и спринтовете за бозайниците.

Рекордът за изследваните птици е 172 километра и пет часа, през които един кондор не прави нито едно замахване с крилата си. Кондорите използват и метеорологични условия за максимална икономия на енергия - повечето полети се извършват, когато е прохладно и ветровито. Учените смятат, че гигантските археоптерикси и други летящи гущери, достигнали още по-големи размери, биха могли да действат по подобен начин.

Справка: Physical limits of flight performance in the heaviest soaring bird
H. J. Williams, View ORCID ProfileE. L. C. Shepard, Mark D. Holton, P. A. E. Alarcón, View ORCID ProfileR. P. Wilson, and View ORCID ProfileS. A. Lambertucci
PNAS first published July 13, 2020 https://doi.org/10.1073/pnas.1907360117

Източник: These Giant Condors Can Fly For Hours Without Flapping Their Wings Even Once, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !