01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Котките не са по-глупави от кучетата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 януари 2017 в 13:37 134822
Снимка: lifeadvancer

Японски учени, водени от Сахо Такаги (Saho Takagi) от Университета на Киото показа чрез експерименти, че нивото на интелектуалното развитие на котките, противно на общоприетото схващане, е на същото ниво като на кучетата.

Експериментите показват, че и котките, и кучетата имат епизодична памет, която дълго се смяташе за уникална за хората, разказва BBC News.

Статията е публикувана в Behavioural Processes.

Авторите провеждат експерименти с 49 домашни котки и показват, че те могат да помнят приятни моменти от миналото, например, когато са хапвали любимите си деликатеси. Тази памет за конкретно събитие, наречена епизодична, преди се смяташе за типична човешка характеристика, но по-късно бе доказано, че съществува и при кучетата, а  сега и при котките. 

При експериментите котките показват, че разпознават купичките, от които вече са яли преди от другите. Тоест те си спомнят и "какво", и "къде", което означава, че в паметта си могат да запазят епизод, събитие.

Тази памет се свързва с интроспективната функция на съзнанието. "Вероятно котките, също като хората, могат активно да си припомнят своя опит",  - отбелязва Сахо Такаги.

Освен това котки са преминали тестове, показващи как те реагират на човешките жестове, изражения на лицето и емоционална реч. Резултатите от тези тестове показват подобно ниво на интелигентност като на кучетата.

Миналата година екип от Унгария установи, че кучетата могат да си припомнят действията на техния собственик, дори когато не са специално инструктирани да го правят (Вашето куче помни повече, отколкото си мислите).

.


+ 2
- 0
Вероятно не са по-глупави и от много хора
+ 7
- 3
Тея тестове явно ги правят учени, които не отглеждат нито кучета, нито котки. Котките са дори по-умни от кучетата, обаче са много софистицирани, своенравни и независими.

И котките, и кучетата помнят, но докато кучетата са благородни и добродушни, котките са изключително злопаметни. Най-силното проклятие е котешкото проклятие. Не случайно в Древен Египет котките дори са били боготворени и омилостивявани.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.