Козите могат да разберат емоционалното състояние на събратята си по звуците на блеенето им

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 юли 2019 в 00:03 2478 0

Кредит pixabay

Звуците, издавани от козите, може да ни звучат еднотипни, но самите те изглежда разпознават само по тях дали техните събратя са щастливи или нещастни, се съобщава в публикация в списанието Frontiers in Zoology

Когато козите чуят серия звуци, които се променят с емоционален тон, те поглеждат по посока на източника на звука и данните за сърдечната им дейност показват, че емоциите на самото животно се повлияват от звуците. 

Луиджи Бачадона (Luigi Baciadonna) от Университета Куин Мери в Лондон и колегите му записват блеене на кози в различни емоционални състояния и наблюдават как им се отразява да слушат сигналите един на друг. 

За да предизвикат позитивни звуци, учените записват козите, когато някой се приближава към тях с кофа храна. Негативните реакции са записани, когато една коза вижда, че друга е хранена, а тя не, или е била изолирана за пет минути.

"Това не е особено силно страдание, не знам дали повечето хора биха различили звуците", смята Бачадона.

След това учените пускат записите на други кози, като на всеки 20 секунди се пускат 9 позитивни и 3 негативни записа или обратното. В началото животното гледа по посока на източника на звука, но това преминава, когато свикне с него. След това, при промяната на емоциите, козите поглеждат отново, но само при втория от три записа.

"Има малко забавяне при улавянето на разликата", обяснява Бачадона. 

Екипът решава да провери и как се чувстват козите, които слушат записите, измервайки вариациите на сърдечния им ритъм - промяната на времето между два удара. При хората, високите стойности са свързани с положително настроение, докато ниските стойности са свързани със стрес и потиснато състояние. Когато козите слушат щастливите звучи, вариациите на сърдечния им ритъм са по-високи, отколкото при записите на тъжните им другари. 

"Нямам никакво съмнение в това", съобщава Дейвид Харууд (David Harwood), старши вице-президент на Ветеринарното дружество по козите във Великобритания. "Собствениците на кози винаги ни казват колко интелигентни животни са те".

Източник: New Scientist - Goats reveal their feelings with the sound of distinctive bleats

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !