Красиво видео показва движението на Земята на фона на Млечния път

Ваня Милева Последна промяна на 23 август 2019 в 12:03 8058 0

Кредит: Aryeh Nirenberg/YouTube

Лесно е да забравим, че нашата планета е в постоянно движение. Изглежда сякаш нощното небе се върти около нас, но всъщност е обратното.

Видеото на астрофотографа Арие Ниренберг (Aryeh Nirenberg) коригира тази представа, трансформирайки реалността, с която сме свикнали.

В това кратко видео Млечният път остава напълно неподвижен, подчертавайки въртенето на Земята.

Резултатът е наклонена повърхност на Земята, който изглежда сякаш може да ни изхвърли в космоса.

Ниренберг записва серия от снимки на всеки 12 секунди в продължени на около 3 часа със Sony a7SII с обектив Canon 24-70 mm f2.8. 

Фотографът е направил снимките в Колорадо преди почти две години, без да имал намерение да ги представи по този начин.

"Отидох в този район за пръв път, за да заснема таймлапс на Млечния път с водоем на преден план, но достъпът до страната на езерото, която бе обърната към Млечния път, бе блокиран от ограда", разкава Ниренберг пред ScienceAlert.

"Реших, тъй като водоемът не може да бъде на преден план на моя таймлапс, да направя нещо друго, за да стане интересен".

Той се позиционира с помощта на екваториална монтировка, която е често използван инструмент в астрофотографията, и позволява да се проследят звезди и планети, докато се движат по небето. Това става като се имитира постоянното въртене на Земята.

„Мислех за идеята да поставя камерата си на екваториална монтировка и да заснема таймлапс от земята, движеща се вместо небето“, обяснява Ниренберг.

Докато нашата планета обикаля около Слънцето, тя се върти около оста си с приблизително 1600 километра в час. Времето, необходимо за завършване на това завъртане, се нарича сидеричен ден, който не е точно 24 часа, а по-скоро 23.9344696 часа.

Следователно екваториалната монтировка работи, като се върти със същата скорост и по същата ос като нашата собствена планета, но в обратна посока.

"Екваториалните монтировки са подравнени по Полярната звезда и въртят камерата със скорост 15° на час, което е същата скорост на въртене на Земята", разказва Ниренберг, "така че камерата следва звездите в небето, а камерата остава насочена в една и съща част на небето, независимо колко часа минават"

Това позволява Млечният път да изглежда „фиксиран“ във времето, докато нашата планета се върти под него.

Така можем да преживеем красивото изместване на нашата гледна точка към галактиката и собственото ни нищожно място в нея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !