Лингвисти са открили връзка между език и климат

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 16:21 8304 2

Ескимоси

Кредит sapphiredreamsxox.blogspot.com

Ескимоси.

Лингвисти и психолози от Университета на Калифорния и Университета Карнеги Мелън откриха, че езиците, които използват една обща дума за "сняг" и "лед" са разпространени в страни с по-топъл климат.

Проучването е публикувано в списание PLoS ONE.

Авторите анализират около 250 езици от базата данни IDS+ (тя включва списъци на думи от различни езици), както и данни от Twitter и езикови речници и справочници. В своето изследване те са имали за цел да потвърдят с примери, че околната среда оказва пряко влияние върху езика.

Например лингвистите проучили, в кои езици думите за "сняг" и "лед" са еднакви и в кои се използва една обща дума. В резултат на това, те открили около 50 езика, където сняг и лед се обозначават с една дума. След това изследователите обърнали внимание къде се използват тези езици и какви са средните температури там.

Горна редица: библиотечно проучване. (а) местата, където се говорят 13 езика, използващи една и съща дума за лед и сняг, и (b) 37 езика, които използват различни думи. (c) средни температури, свързани с местата, посочени в (а) и (b). Долна редица: IDS + база данни. (d)местата, където се говорят 21 езика, които използват същия термин за лед и сняг, и (е) 145 езици, които използват различни термини. (f) Температурите свързани с местата, показани в (d) и (е). Източник: Terry Regier et al / PLOS ONE, 2016

В резултат на анализа, учените са забелязали, че в районите, където една и съща дума се използва за лед и сняг, доминират по-високи температури. Например в Мексико и Салвадор средната температура е 21,8 градуса по Целзий и местните индианци там обозначават с една и съща дума и сняг и лед, докато в англоезичните страни, средната температура е 8,7 градуса по Целзий.

Според изследователите, тяхната работа подкрепя идеята, че езикът се адаптира към нуждите на комуникацията на местните жители. Един от най-известните примери, който авторите споменават е големият брой думи за сняг в езиците на ескимосите и алеутите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

14.04 2016 в 20:39

ама верно ли? Що не ме питаха, щях да им го кажа.

1

14.04 2016 в 19:32

Уаууу, невероятно научно заключение. Нещо, което може да е плод на елементарна логика! Тоя път не са "британските учени".