07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Математическата загадка на руския премиер

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 октомври 2021 в 14:50 99650
Руският премиер Михаил Мишустин рисува на черна дъска, докато посещава Физико-технологичния лицей „Капица“ в град Долгопруден по-рано този месец. Снимка: Дмитрий Астахов/ТАСС

По-рано този месец руският премиер Михаил Мишустин отбеляза първия ден от учебната година като посещава шести клас в часа по математика в едно от от водещите училища в страната, разказва в своя материал колумнистът Алекс Белос. 

Класът изучава проблем, свързан с бизнеса, а Мишустин обяснява на учениците защо трябва да правят бизнес проекти в училище, а след това поставя задача на учениците.

Според условието на задачата учениците трябва да начертаят перпендикуляр от точката на окръжността към диаметъра, без да използват никакви измерване, което означава без пергел, транспортир, триъгълник или измервателна линийка. Именно в тази „привидно възмутителна забрана“ според Белос се крие „красотата на тази задача“.

Илюстрация: ICM 2022
С други думи, като се има предвид кръг с маркиран диаметър върху него и точка на окръжността, можете ли да намерите начин да начертаете линия от точката, която пресича диаметъра под прав ъгъл. (Както е отбелязано в зелено по-горе.)

„Избрах тази задача днес, защото това е прекрасна главоблъсканица, а също и защото ми се стори любопитно, че един от най-влиятелните политици в Русия използва геометрична задача като рекламен трик. Не всеки ден виждате политик, който пише математическа задача на дъската и я решава, независимо от коя държава е“, коментира авторът на статията.

Снимката на Мишустин в горната част на тази статия показва как може да започнете - ъгълът с връх в точка на окръжност и рамене към двата края на диаметъра, е прав ъгъл, подсказва авторът на статията.

Белос също отбелязва, че някои фундаментални познания за триъгълниците може да ви бъдат полезни за решаването на тази задача. Например в  триъгълниците трите височини винаги се пресичат.

И решението на задачата.

Мишустин, който е инженер по образование, напъства учениците: „Струва ми се, че на вашата възраст би било добре да получите някои основни знания. И когато имате математически познания, а също и по физика, химия, ще можете да решавате всякакви задачи, включително бизнес проблемите”.

Руското правителство е подложено на критика от международната математическа общност за нарушаване на правата на човека срещу математика и анархист Азат Мифтахов, който е осъден на шест години затвор в колония по-рано тази година за предполагаемо хулиганство. А петиция за освобождаването му е подписана от повече от 3000 академични математици от цял свят, напомня „Гардиън“.

Решението може да видите на другата страница:

Страница на статията : 0102

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.