Мозъкът ни подвежда, че сме по-слаби, отколкото сме всъщност

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 януари 2018 в 00:00 7532 0

oddstuffmagazine.com

Представата за нашите собствени тела, както и за телата на другите, най-вероятно е изкривена, според последните научни наблюдения, цитирани от ZMEScience. 

Тези констатации могат да имат сериозни последици за терапията на хранителните разстройства.

Изследването е публикувано онлайн в  Scientific Reports.

Австралийски и италиански учени изследват как присъщите ни пристрастия, наречени серийна зависимост, засягат представата за размера на тялото. Учените установяват, че човешкият мозък има склонността да осреднява данните с течение на времето,  а това потиска общото възприятие за сметка на последните възприятия. 

Така например, проучване от 2016 г. установи, че хората преценяват привлекателността на дадено лице като имат предвид нивото на привлекателността на изображения на лица, видяни до 6 секунди преди това.

Серийна зависимост е докладвана при възприемането на ориентация, позиция, разпознаване на лица, емоции, количество и др.

Изследователите, ръководени от д-р Джейсън Бел (Jason Bell) от Университета на Западна Австралия, доказват, че серийната зависимост може да действа и върху възприятието за размера на тялото. В експеримента на екипа участват 103 жени, на които са показани серия изображения на различни женски тела: с тегло под нормата, нормално тегло, наднормено тегло и затлъстяване.

Схемата на задачата, при която изображение на женско тяло бе представено за 250 милисекунди, непосредствено последвано от визуален маскиращ шум за 500 милисекунди. Участниците посочват възприетият размер на изображението чрез маркиране на скала, наречена bodyline, очертана с екстремни женски тела като граници на числовата ос. Кредит: Nature.

Участниците бяха помолени за всяко изображение да преценят размера на тялото като го маркират върху визуална скала, наречена bodyline. 

Учените установиха, че участниците показват последователно пристрастия в собственото си възприятие на размера на тялото, ръководейки се от предишното показано тяло.

Тъй като мозъкът ни обединява минали и настоящи преживявания, той създава илюзията, при която ние - както и хората около нас - изглеждат по-слаби, отколкото са в действителност, защото с годините теглото се увеличава над средното, а в спомените е по-малко.

"Изследването показва, че хората често слабо преценяват собствения си размер на тялото, както и размера на другите", коментира д-р Бел.

"Това е от голямо значение, съдебните решения за големината на тялото не винаги са точни и могат да бъдат повлияни от различни фактори. Понякога това е повлияно главно от хората, които  са били в непосредствена близост до престъплението", добавя Бел.

Този вид отклонение може да затрудни хората да постигнат здравословното си тегло. За тези, които страдат от хранителни разстройства, серийната зависимост може да доведе до сериозни проблеми. Например, хората, страдащи от анорексия (екстремна загуба на тегло ) и булимия (преяждане и повръщане), имаъ изкривена представа за тялото си.

"Тези констатации имат важно значение за подходите за отслабване, включително и за успеха на диетите. Това, което прави това особено интересно от гледна точка на здравето е, че погрешната представа за размера на тялото е често срещан симптом при хранителните разстройства или затлъстяването".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !