28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мозъкът попълва празнотите на слуха дори без нашето съзнание

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 март 2017 в 11:13 38130

Шумът е навсякъде, но това не е проблем. Човешкият мозът може да продължи да провежда разговор дори при шум на мотори, алкохолни купони или пищящи деца.

Отчасти това става като мозъкът прогнозира какво ще следва и попълва празнотите. 

Нови данни, публикувани в списание Nature, предполагат, че тези добавки се появяват след като мозъкът е чул само части от думите, които липсват. "Мозъкът е изнамерил начин да преодолява смущенията, които се случват в истинския свят", коментира Матю Ленърд (Matthew Leonard) от Университета в Калифорния, САЩ. 

Още от 70-те е известно, че мозъкът може да "попълни" изпуснати части от речта, но разбирането по какъв начин може да се постигне този феномен - срочно перцептивно възстановяване, е трудно. За да проучи това, екипът на Ленард представя на участниците в експеримента думи, които са частично закрити или е невъзможно да се види какви са, пише New scientist.

В експеримента са участвали хора, страдащи от епилепсия, които вече са имали стотици имплантирани в мозъците си електроди, които да следят състоянието им. Тези електроди разпознават пристъпите преди да се случат, но също така могат да се изпозват и за засичане на други видове мозъчна активност.

На участниците са били раздадени дъски с една дума, която да бъде или "fast" или "factor", като средната буква е заменяна от шум. Данните от електродите са показали, че мозъкът реагира независимо дали е чут звука "С" и "К". 

Това изглежда така поради един район от мозъка, наречен долен фронтален кортекс, който превижда каква дума ще бъде чута и който използва две десети от секундата преди челния темпорарен дял да започне да произвежда звуците на човека, който слушаме. 

"Изследователите прилагат добре познатия феномен и показват, без съмнение, че мозъкът поставя липсващата акустика", обяснява Дейвид Попъл (David Poeppel ) от Нюйоркския университет. 

Но въпреки че това предсказване може да изглежда много умно, екипът е открил, че то си има ограничения. Мозъкът изглежда не може да използва контекста на разговора, за да подобри точността на предположенията си. Когато хората биват инструктирани да чуят точно определена дума, например, предшествайки неясната дума с "I drove my car", те са също толкова склонни да чуят думата "factor" както "faster".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.