НАСА: Няма следи на Луната от изгубения индийски апарат

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2019 в 08:41 2691 0

Едно от изображенията на района, където се смята, че е кацнал индийският модул. Показаната зона е широка около 150 километра. Кредит: NASA

Вероятността да се намери лунният индийски спускаем модул "Викрам" изглежда намалява. НАСА е прегледала района, където се смята, че е кацнал, но следи от него не се виждат.

Апаратът, заедно с лунохода Прагян на борда си, е част от мисията на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) "Чандраян 2" и трябваше да кацне на Луната по-рано този месец, но ISRO загуби контакт с него на около 2 километра над повърхността .

Имаше непотвърдени съобщения, че "Викрам" може да е кацнал "цял, а не разбит на парчета", а ISRO се надяваше да възстанови контакт с него.

НАСА обеща помощ и сега съобщи, че нейният апарат на орбита около Луната LRO е сканирал района близо до южния полюс на Луната, където се смята, че е кацнал "Викрам". Агенцията заяви, че не се виждат следи от сондата. Това обаче може да не е последната дума. НАСА обясни, че когато са направени снимките на 17 септември е било здрач, което означава, че "Викрам" може да е скрит в някоя сянка.

Предстои LRO да премине над обекта отново през октомври, когато космическата агенция очаква по-благоприятно осветление, което може да разкрие мястото за кацане на "Викрам".

Източник: NASA's latest moon photos show no sign of India's lost lander. New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !