07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 10 ноември 1970 стартира космическа станция "Луна-17"

| На този ден 10 ноември 141512

На 10 ноември 1970 стартира космическа станция "Луна-17", а седмица по-късно, а на 17 ноември, тя се "прилунява" в Морето на дъждовете (Mare Imbrium). И на Луната тръгва невиждано дотогава съоръжение, наречено "луноход" или "любимият ни лунен трактор", както пее Владимир Висоцки.

Но преди са били заложени години на изследвания и доказателства. В крайна сметка, никой дори не е знаел каква е лунната повърхност. Проблемът е решил Сергей Корольов, който просто издал заповед да се счита Луната за твърда.

Десетки варианти са роувъри са били разгледани преди това: роторно-винтови, гъсенични, ходещи, скачащи, но изборът паднал върху колесен вариант и танково шаси. Всъщност Луноход-1 представлявал херметичен приборен отсек върху самоходна тележка. Всяко от осемте колела е имало свой електродвигател. Имал е и девето колело, но то служело за измерване на изминатото разстояние. И то измерило в продължение на почти 11 месеца 10,5 км, отчитайки отклоненията при дълбоките кратери. Управлението на "лунния трактор" ставало от Земята, а на Земята е предавал това, което е "виждал" с телевизионните камери. Контролът на управлението се осъществявало от специален екип или по-скоро дори два екипажа на смени като всеки си имал командир, водач, резервен водач, щурман-навигатор, борден инженер и оператор.


PetarD
Рейтинг : 11558
10.11 2017 в 09:55 2
+ 2
- 0
Предполагам, че имат предвид времето преди Луна-9 (1966-та).
След тази мисия, вече знаят какво да очакват. Между другото американците също имаха доста смешни разработки за предвижване по предполагаемата лунна повърхост. Мисля, че в поредицата "Moon Machines" ги бях виждал.
Огнян 10.11 2015 в 15:48 1
+ 6
- 6
"Но преди са били заложени години на изследвания и доказателства. В крайна сметка, никой дори не е знаел каква е лунната повърхност. "
Ааа не Американците са знаели та нали са били вече ходили ... та Съветските другаре да бяха питали Американските си колеги. А и още както в оня виц, отишъл Руснака при Господ и го питал Боже ний кога ще кацнем на Луната като Американците. Господ му рекъл след 100-200 години и Руснакът си отишъл разплакан
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.