На 15 февруари, 1564 г., е роден Галилео Галилей

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 февруари 2023 в 00:00 25238 0

Галилео Галилей - основоположникът на научния метод

Кредит Wikimedia Commons

Галилео Галилей - основоположникът на научния метод

На 15 февруари, 1564 г. в Пиза, Италия, е роден Галилео Галилей - италиански енциклопедист и може да се каже, основоположник на научния метод.

Заслугите му към науката е трудно да се изброят - изобретава термометъра, открива четири спътника на Юпитер и планините на Луната, полага основите на съвременната механика.

Галилей е първият, на който му хрумва, че някое твърдение може да се провери опитно. Според легендата е хвърлял тела с различна маса от знаменитата наклонената кула в Пиза. Това може и да не е вярно, но в края на краищата той е установил, че телата падат с еднакво ускорение, независимо от теглото си, ако се пренебрегне съпротивлението на въздуха. Освен това, Галилей успява да обобщи резултатите от опитите си в математическа формула - така той определя пътя за развитие на модерната наука като комбинация от математика и експериментални доказателства. В една от своите книги той пише:

  • Законите на вселената са написани с езика на математиката и неговите букви са триъгълниците, кръговете и други геометрични фигури.
  • или една наука става наука, когато в нея влезе математиката.

Може да се каже, че Галилей въвежда научния метод за изучаване на света.

Галилей полага основите на динамиката, работи в областта на теорията на вероятностите, открива Закона за инерцията, закономерностите на движението на тяло по наклонена равнина, открива Закона за събиране на движенията (векторите), закон за периода на колебанията на махалото. Основотоложник на наблюдателната астрономия. Въпреки, че не е изобретил телескопа, Галилей влага много усилия в усъвършенстването на конструкцията му и го прави по-силен. 

Подкрепя и пропагандира хелиоцентричната система на Коперник, с което си навлича неприятности с католическата църква и в крайна сметка е изправен пред Инквизицията. През 1633 е принуден да се отрече от възгледите си и поставен под домашен арест. Въпреки това, той продължава изследванията си, дори и след като остава напълно сляп.

През последните години си Галилей живее под надзора на Инквизицията и умира през същата година, когато се ражда Нютон - сякаш щафетата се предава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !