На 19 януари 1736 e роден изобретателят Джеймс Уат

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 януари 2023 в 00:00 17982 2

Джеймс Уат

Кредит Wikimedia Commons

Джеймс Уат

Джеймс Уат е сред малцината учени, чиито имена са станали нарицателни и означават физически единици. Единицата „ват“ (W) е единицата за измерване на мощността, а буквата "w" е изписана на всяка крушка.

Разказват, че 12-годишният Джеймс обичал да си играе с чайника. Той с часове мълчаливо се занимавал с врящия чайник - отварял, затварял капака му, поставял отгоре чиния или лъжица и гледал как падат капки вода. Според друга версия Джеймс Уат стигнал до идеята за създаването на парната машина, гледайки как тропа капака на вряща тенджера. Независимо кое го е вдъхновило - днес Джеймс Уат се почита като създател на парния двигател и баща на индустриалната революция.

Джеймс Уат доказва, че парната машина може да замени няколко коня и измисля термина "конски сили", която предлага като единица за мощност през 1782 г. 

Само 100 години, след като изобретява парната машина, през 1889 г., Британската асоциация за развитие на науката приема неговото име за единица за мощност. Това се случва за първи път в историята на технологиите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4512

2

Fraxinus

19.01 2019 в 16:59

Абе май тези колянови механизми са били патентовани преди него , което го затруднява и се принуждава да прави гимнастики с зъбчатки и колелца. А приносът му по-скоро е че вдига КПД то на съществуващите екпериментални машини с много и ги прави практически използваеми като намалява луфтовете с по-съвършена изработка.

15914

1

поп Дръвчо

20.01 2017 в 14:36

Извън романтичната легенда, доста от елементите на парната машина са съществували преди Уат. Със сигурност линейни парни бутални системи са се ползвали и преди това. Заслугата му е че прави машината циклична - с клапани, биела и колянов вал. Това е дало възможност парната машина да се качи на колела, които самата тя да върти.