30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 19 януари 1736 e роден изобретателят Джеймс Уат

| На този ден 19 януари 156412
Снимка: Wikimedia Commons

Джеймс Уат е сред малцината учени, чиито имена са станали нарицателни и означават физически единици. Единицата „ват“ (W) е единицата за измерване на мощността, а буквата "w" е изписана на всяка крушка.

Разказват, че 12-годишният Джеймс обичал да си играе с чайника. Той с часове мълчаливо се занимавал с врящия чайник - отварял, затварял капака му, поставял отгоре чиния или лъжица и гледал как падат капки вода. Според друга версия Джеймс Уат стигнал до идеята за създаването на парната машина, гледайки как тропа капака на вряща тенджера. Независимо кое го е вдъхновило - днес Джеймс Уат се почита като създател на парния двигател и баща на индустриалната революция.

Джеймс Уат доказва, че парната машина може да замени няколко коня и измисля термина "конски сили", която предлага като единица за мощност през 1782 г. 

Само 100 години, след като изобретява парната машина, през 1889 г., Британската асоциация за развитие на науката приема неговото име за единица за мощност. Това се случва за първи път в историята на технологиите.


Fraxinus
Рейтинг : 4512
19.01 2019 в 16:59 2
+ 8
- 0
Абе май тези колянови механизми са били патентовани преди него , което го затруднява и се принуждава да прави гимнастики с зъбчатки и колелца. А приносът му по-скоро е че вдига КПД то на съществуващите екпериментални машини с много и ги прави практически използваеми като намалява луфтовете с по-съвършена изработка.
+ 11
- 1
Извън романтичната легенда, доста от елементите на парната машина са съществували преди Уат. Със сигурност линейни парни бутални системи са се ползвали и преди това. Заслугата му е че прави машината циклична - с клапани, биела и колянов вал. Това е дало възможност парната машина да се качи на колела, които самата тя да върти.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.