На 3 април 1933 г. самолет за първи път прелетя над Еверест

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 април 2022 в 00:00 9670 0

На 3 април 1933 г. за първи път витлов самолет прелетя над Еверест.

През ноември 1932 г. постъпва предложение от Географското дружество на Великобритания към компанията Westland да ползва самолета PV.3 (и опитен PV.6) за експедицията на Еверест. За тази цел самолетът е модернизиран - монтиран е двигател Pegasus IS3 с мощност от 630 к.с. и задната кабина е затворена. В същото време на PV.3 е издаден граждански номер G-ACAZ.

Тестовият PV.6, известен като "Хюстън Уолъс", с гражданското наименование G-ACBR през април 1933 г. прави първия полет над най-високата планина в света - Еверест. За хималайската експедиция е преобразуван в снимачен самолет за висока надморска височина. Мястото на картечаря е оборудвано като затворена пилотска кабина за фотограф с отварящи се прозорци в пода и тавана. Кабините на екипажа не са били отопляеми - електричеството затопля кислородното оборудване, фотоапаратите и комбинезоните на пилотите. Двигателят е заменен със специален "Pegasus IS-3" с мощност 650 к.с., а за да се намали теглото, са махнати обтекателите на колелата.

По време на първия полет на 3 април, облачността не дава възможност да се направят снимки на върха. Но на 19 април екипажът се връща с няколко кадъра.

Разбира се, този полет бе по-скоро спортно постижение.

Много по-полезни бяха систематичните снимки на съседните планински райони, което направи възможно съставянето на тяхната топографска карта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !