На тази дата е роден бащата на токамака

Ваня Милева Последна промяна на 25 февруари 2022 в 00:00 15424 0

Лев Андреевич Арцимович
Лев Андреевич Арцимович

На 25 февруари 1909 г. е роден Лев Андреевич Арцимович - съветски физик, който предоставя основата на токамака, съоръжение, способно да ограничи свръхвисокотемпературната плазма за изследване на контролиран ядрен синтез.

Работи в областта на атомната и ядрената физика. Под ръководството на Арцимович за първи път в СССР е разработен електромагнитен метод за разделяне на изотопите. Лев Арцимович е пряк участник в съветския атомен проект. От 1951 г. той е постоянен ръководител на изследвания във физиката на високотемпературната плазма и проблема с контролирания термоядрен синтез. Под ръководството на Арцимович за първи път в света се провежда термоядрена реакция в лабораторни условия. 

Той е бил председател на Консултативния комитет по термоядрен синтез на Европейската общност за атомна енергия или Евратом.

Лев Арцимович е един от съставителите на руския сборник "Физиците се шегуват".

Негова е крилатата мисъл: "Науката е най-добрият начин да задоволиш собственото си любопитство на държавна издръжка".

Мнението си за трудностите, които ще срещнат колегите му, работещи по термоядрения синтез, Лев Арцимович изразява така:

"Учените, които започват работа в областта на термоядрения синтез и се сблъскват с нестабилността на плазмата, са в приблизително същото положение като човек, който се опитва да кара велосипед с едно колело за първи път, въпреки че преди това не е виждал обикновен велосипед.“ 

Термоядреният синтез

На ядрения синтез се гледа като на потенциално неограничен източник на чиста енергия, създаван от същите процеси в ядрото на Слънцето. При използване на интензивна топлина, магнитни полета и налягане ядрата на по-леките елементи се сливат, за да се създадат по-тежки елементи, като при това се освобождава енергия. Като задържат този подобен на звездния процес в специално проектирани реактори, инженерите могат да слеят водородни атоми, за да произведат хелий, използвайки произведената чиста енергия и потенциално намалят зависимостта от изкопаеми горива. За да се осъществи реакцията, свръхнагрятият газ - в състояние на плазма - се подлага на налягане, което по същество притиска атомите един към друг и ги принуждава да реагират.

Как работи токамакът?

Електрическо поле, създадено от трансформатор, задвижва ток (големите червени стрелки) през плазмената колона. В резултат на това се образува полоидално магнитно поле, което компресира плазмения поток по такъв начин, че той придобива формата на кръг в разрез (зелените вертикални кръгове). Във вътрешността на корпуса с формата на поничка се създава вакуум, а компресираната по този начин колона предотвратява дезинтеграцията. Другото магнитно поле, което протича по цялото тяло, се нарича тороидално (зелените хоризонтални линии). Комбинацията от тези две полета създава спираловидна триизмерна крива (показана в черно), която може да поддържа плазмата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !