Най-ранната известна война е повтарящ се конфликт в Судан преди 13 400 години

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2021 в 00:05 331879 0

Архивна снимка, показваща двойно погребение в Джебел Сахаба. Кредит: Wendorf Archives of the British Museum

Лицата, погребани на праисторическото гробище Джебел Сахаба в Судан, изглежда са преживели насилие и травма в няколко момента през живота си. Откритието може да ни помогне да разберем предисторията на насилието преди началото на земеделието.

Със своята възраст на около 13 400 години Джебел Сахаба е един от най-ранните археологически обекти, показващи знаци на масов конфликт.

Изглежда насилието между общностите е станало по-често, след като хората са уседнали, установили са се на едно място, за да се занимават със земеделие, което е започнало да се случва преди около 12 000 години.

Затова доказателствата за организирано насилие сред по-мобилни общности, като тези, представени от Джебел Сахаба, са необичайни.

Останките на гробището бяха ексхумирани през 60-те години на миналия век и след като стана ясно, че 20 от скелетите носят наранявания, се предполага, че са принадлежали на хора, които са загинали по време на една война. Повторният анализ показва, че това вероятно не е било така.

Изабел Кревкьор (Isabelle Crevecoeur) от Университета в Бордо във Франция и нейни колеги изследваха останките на 61 лица, включително 20-те, които вече е установено, че са имали травми. Те идентифицират повече от 100 излекувани и незараснали костни рани, които преди това не са били документирани и показват, че тези хора от епохата преди земеделието са преживели няколко случая на насилие през живота си.

„Знаехме, че ще открием може би някои допълнителни рани, но в този случай този систематичен и наистина задълбочен анализ на останките ни позволи да добавим 21 лица към 20-те, които вече бяха разпознати с травматични рани“, разказва Кревкьор.

Вероятно е имало умишлени, спорадични и повтарящи се атаки между различни културни групи сред тези ловци-рибари, обяснява Кревкьор.

„Не знаем за друго гробище по това време, което да показва толкова висок процент на ранени и убити хора“, коментира Томас Тербергер (Thomas Terberger) от Университета в Гьотинген, Германия. „Този ​​висок процент на конфликти е нещо уникално и ще бъде задача за в бъдеще да се анализира дали това са изключителни доказателства, или може би повторният анализ на други [също толкова древни] обекти ще покаже повече доказателства за такива конфликти“.

Екипът установи, че повечето рани са свързани с удари на предмети, хвърлени от разстояние, а в някои случаи все още има парченца камък, вградени в костите както на мъжете, така и на жените. Тези фрагменти може да са дошли от главите на стрели или копия.

„Тези резултати обогатяват нашето разбиране за контекста, в който се появява насилието сред ловците събирачи“, отбелязва Люк Гловацки (Luke Glowacki) от Харвардския университет. „Те предоставят допълнителни доказателства за възникващия консенсус, че ловците събирачи, точно както земеделците, са проявявали междуличностно насилие под формата на набези и засади“.

Справка: Scientific Reports , DOI: 10.1038 / s41598-021-89386-y

Източник: Earliest known war was a repeated conflict in Sudan 13,400 years ago, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !