Назоваха предполагаема причина за разбиването на модула "Скиапарели"

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 октомври 2016 в 14:09 5600 1

Кредит ESA

Причина за падането на сондата "Скиапарели", която трябваше да кацне меко на Червената планета в рамките на мисията "ЕкзоМарс" вероятно е станал компютърен бъг, заяви ученият Хорхе Ваго (Jorge Vago) от екипа на мисията, съобщи Science Info.

Според него грешката е възникнала по време последните шест минути преди кацането на модула на планетата. В петата минута "нещо се обърка", апаратът изхвърли защитния щит и парашутите по-рано от предвиденото. Малките двигатели трябваше да се включат за 30 секунди и да изключат няколко метра преди кацането. Въпреки това те работят само три секунди, след което идва команда за тяхното изключване, защото компютърът е сметнал, че апаратът вече е приземил, обясни Ваго.

Според учените "Скиапарели" е започнал да пада от височина от два до четири километра над повърхността на Марс и се разби със скорост приблизително 300 км в час.

В сряда, 19 октомври, спускаемият модул "Скиапарели" кацна на Марс. За програма след това трябваше да започне да предава сигнал от повърхността, който да бъде приет от марсианските станции Mars Express, Mars Reconnaissance Orbiter и орбиталния модул TGO. Но комуникацията с модула е изгубена.

Според специалистите от мисията "Скиапарели" успешно е навлязъл в горните слоеве на атмосферата. Неговият топлинен щит, предназначена за забавяне и защита от атмосферата е проработил по план. След това сондата отваря парашут и в този момент данните, предадени от апарата започват да не съвпадат с това, което очакваха експертите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!