Нова система за класиране на храните по здравословност: Food Compass

Ваня Милева Последна промяна на 19 октомври 2021 в 09:48 5583 0

Кредит Pxhere

Научен екип от школата по наука и политика в областта на храненето "Фридман" в Университета Туфтс разработи нов инструмент, който да помогне на потребителите, хранителните компании, ресторантите и кафенетата да избират и произвеждат по-здравословни храни, а служителите да изготвят добра политика за обществено хранене.

Food Compass е нова система за профилиране на хранителни вещества, разработена в продължение на три години, която включва последните научни данни за това как различните характеристики на храните влияят положително или отрицателно върху здравето.

Важни нови характеристики на системата, съобщени на 14 октомври в списание Nature Food, включват:

  1. Еднакво отчитане на здравословни спрямо вредни фактори в храните (много съществуващи системи се фокусират само върху вредните фактори);
  2. Включване на авангардни научни данни относно хранителните вещества, хранителните съставки, характеристиките на преработката, фитохимикалите и добавките (съществуващите системи се фокусират до голяма степен само върху няколко хранителни вещества); и
  3. Обективно оценяване на всички храни, напитки и дори смесени ястия и ястия, като се използва една последователна оценка (съществуващите системи субективно групират и оценяват храни по различен начин).

Системата за профилиране на хранителните вещества на Food Compass, разработена от изследователи от школата по наука и политика в областта на храненето "Фридман" в Университета Туфтс, включва последните научни данни за това как характеристиките на повече от 8 000 храни влияят положително или отрицателно върху здравето. Кредит: Tufts University

„Извън препоръката „яжте зеленчуците си, избягвайте подсладените газирани напитки“, обществеността е доста неориентирана относно това как да направи по-здравословен избор в магазина за хранителни стоки, кафенето и ресторанта“, коментира водещият автор на изследването Дариуш Мозафарян (Dariush Mozaffarian), декан на школата "Фридман". "Потребителите, политиците и дори индустрията търсят прости инструменти, които да насочат всички към по-здравословен избор."

Новата система Food Compass е разработена и след това тествана с помощта на подробна национална база данни от 8 032 храни и напитки, консумирани от американците. Тя оценява 54 различни характеристики в девет области, представляващи различни аспекти, свързани със здравето на храни, напитки и смесени ястия, като осигурява една от най-изчерпателните системи за профилиране на хранителни вещества в света. Характеристиките и областите са избрани въз основа на хранителни характеристики, свързани с разпространени хронични заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови проблеми и рак, както и на риска от недохранване, особено за майки, малки деца и възрастни хора.

Food Compass е проектиран така, че допълнителни атрибути и оценка могат да се развият въз основа на бъдещи доказателства в такива области като стомашно-чревно здраве, имунна функция, здраве на мозъка, здравето на костите и физическо и умствено представяне, както и съображения за устойчивост.

Потенциалните приложения на Food Compass включват:

  1. Насърчаване на хранително-вкусовата промишленост за разработване на по-здравословни храни и преформулиране на съставките в популярните преработени храни и закуски;
  2. Стимулиране за закупуване на храна чрез програми за уелнес, здравеопазване и подпомагане на храненето;
  3. Поставяне на научни основи на местните и национални политики, като етикетиране на опаковки, данъчно облагане, предупредителни етикети и ограничения при маркетинга за деца;
  4. Даване възможност на ресторанти и училищни, бизнес и болнични заведения да предоставят по-здравословни възможности за храна;
  5. Информиране на селскостопанската търговска политика; и
  6. Ръководство на институционални и индивидуални инвеститори при вземане на решения за инвестиции в областта на околната среда, социалното и корпоративното управление (ESG) .

Всяка храна, напитка или смесено ястие получава краен рейтинг от Food Compass, вариращ от 1 (най-малко здравословно) до 100 (най-здравословно). Изследователите идентифицират 70 или повече като разумен резултат за храни или напитки, чиято употреба трябва да се насърчава. Храни и напитки с оценка 31-69 трябва да се консумират умерено. Всичко с оценка 30 или по-ниска трябва да се консумира минимално.

За основните категории храни средният резултат от Food Compass е 43,2.

• Категорията с най-нисък резултат са снаксове и сладки десерти (средна оценка 16.4).
• Категориите с най-висок резултат са зеленчуците (среден резултат 69.1), плодове (среден резултат 73.9, като почти всички сурови плодове получават оценка 100) и бобови растения, ядки и семена (среден резултат 78.6).
• Сред напитките средният резултат варира от 27.6 за подсладени със захар газирани напитки и енергийни напитки до 67 за 100% сокове от плодове или зеленчуци.
• Нишестените зеленчуци (царевица, картофи, сладки картофи, зелен грах, цвекло, тиква, ряпа) имат средно 43.2
• Средната оценка за говеждо месо е 24.9, за домашни птици 42.67 и за морски дарове 67.0.

Кредит: Nature Food (2021). DOI: 10.1038/s43016-021-00381-y

Food Compass е първата голяма система за профилиране на хранителни вещества, която използва последователна оценка в различни групи храни, което е особено важно за смесените ястия. Например в случая на пица, много други системи имат отделни алгоритми за оценка - пшеницата, месото и сиренето, но не и самия краен продукт. Последователното оценяване на различни артикули също може да бъде полезно при оценката и сравняването на комбинации от храни и напитки, които биха могли да се продават и консумират заедно, като например цяла кошница за пазаруване, модел на ежедневна диета на човек или портфолио от храни, продавани от определена компания.

„Със своя публично достъпен алгоритъм за оценяване, Food Compass може да осигури нюансиран подход за насърчаване на избора на здравословни храни - помагайки за ориентиране на потребителското поведение, политиката на хранене, научните изследвания, практиките в хранителната индустрия и социално основаните инвестиционни решения“, отбелязва съавторът Рената Миша (Renata Micha).

Справка: Food Compass is a nutrient profiling system using expanded characteristics for assessing healthfulness of foods, Nature Food (2021). DOI: 10.1038/s43016-021-00381-y

Източник: Ranking healthfulness of foods from first to worst: New nutrient profiling system clears up confusion
Tufts University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !