Ново сканиране на древноегипетска мумия разкрива неочаквани детайли

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 ноември 2020 в 09:25 9581 0

Кредит S. R. Stock et al./ Journal of the Royal Society Interface 2020

КТ сканирането на мумията разкрива труп на дете и много допълнителни детайли.

Египетска мумия, декорирана с портрет на жена, съдържа изненада - тялото на дете, което е било само на 5 години, когато е починало. Сега учените разкриват повече за мистериозното момиче и нейното погребение, благодарение на сканиране с висока резолюция и рентгенови "микро лъчи", насочени към много малки зони от непокътнатия артефакт. Данните са публикувани в списание Journal of the Royal Society Interface.

Компютърната рентгенова томография (КТ) на зъбите и бедрената кост на мумията потвърждава възрастта на момичето, въпреки че те не показват признаци на травма в костите, които биха могли да предполагат причината за нейната смърт.

Насочените рентгенови лъчи с висока интензивност разкриват и мистериозен обект, който е поставен върху корема на дететo.

Сканиранията, извършени на мумията преди около две десетилетия, са с нисък контраст и много детайли трудно се виждат. За новия анализ изследователите провеждат нови КT сканирания, за да визуализират структурата на мумията изцяло. След това те се фокусират върху специфични области, използвайки рентгенова дифракция, при която плътно концентриран лъч от рентгенови лъчи отскача от атомите в кристалните структури; вариациите в дифракционните модели разкриват от какъв тип материал е направен обектът.

Това е първият път, когато рентгеновата дифракция се използва върху непокътната мумия, разказва водещият автор на изследването Стюарт Сток (Stuart Stock), професор по клетъчна биология и биология на развитието в Медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго.

Мумията, известна като „Мумия с портрет № 4 от Хавара“, е в колекцията на Музея на изкуствата в Северозападния университет. Открита е между 1910 г. и 1911 г. в древноегипетския обект Хавара и датира от около I в. сл.н.е., когато Египет е под римска власт.

„По време на римската ера в Египет започват да се правят мумии с портрети, прикрепени към предната им повърхност“, обяснява Сток. "Направени са хиляди, но повечето портрети са премахнати от мумиите, които имаме - може би само 100 до 150 все още пазят портрета, прикрепен към мумията".

Въпреки че портретът на мумия № 4 изобразява възрастна жена, малкият размер на намеква за друго и сканиранията потвърждават, че мумията е на дете, все още толкова малко, че нито един от постоянните й зъби не е изникнал. Тялото е с дължина 937 милиметра от горната част на черепа до стъпалата на краката и обвивките добавят още 50 мм според проучването.

Детайлното сканиране на мумията показва, че тялото е на малко дете, чиито постоянни зъби все още не са пораснали. Кредит: S. R. Stock et al./ Journal of the Royal Society Interface 2020

Изследователите откриват и 36 предмети, подобни на игли - 11 около главата и шията, 20 близо до краката и пет около торса. Рентгеновата дифракция установява, че това е съвременна метална тел или щифтове, които може да са били добавени за стабилизиране на артефакта през миналия век.

Една изненадваща находка е неправилен слой седимент в обвивките, може би кал, използвана от жрецие за закрепване на превръзките на мумията, предполага Сток. Друго озадачаващо откритие е малък, елипсовиден предмет с дължина около 7 мм, който изследователите откриват в обвивките на мумията над корема.

Рентгеновата дифракция показва, че е направена от калцит - но какво представлява? Една от възможностите е амулет, тъй като тялото на детето е било повредено по време на мумифицирането, смята Сток. След такава злополука жреците често поставят амулет с формата на скарабей върху повредената част на тялото, за да предпазва човека в задгробния живот, а новооткритото калцитово „петно“ е с точния размер и в правилната позиция, за да бъде защитен скарабей, обяснява Сток.

Разделителната способност на CT сканирането обаче не е достатъчно висока, за да покаже детайли от предмета, така че е невъзможно да се каже със сигурност какво е това.

"Всеки път, когато направите подобно проучване, получавате добри отговори. Но след това просто повдигате още въпроси", допълва Сток.

Източник: Live Science - Roman-era Egyptian child mummy scanned with laser-like precision

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !