Обявиха лауреатите на математическия Нобел, наградата Абел

Ваня Милева Последна промяна на 18 март 2020 в 21:39 8573 0

Оповестени са носителите на престижната математическа награда „Абел“ за 2020 - Abel Prize 2020.

Това са Хилел Фюрстенберг (Hillel Furstenberg), Еврейски университет в Йерусалим, Израел и Григъри Маргулис (Gregory Margulis), Йейлски университет, Ню Хейвън, САЩ, съобщи сайтът на наградата.

Наградата бе присъдена на учените за новаторското използване на методите на теорията на вероятностите и динамиката в теорията на групите, теорията на числата и комбинаториката.

„Фурстенберг и Маргулис смаяха математическия свят чрез гениалното си използване на вероятностни методи и случайно обхождане за решаване на дълбоки проблеми в различни области на математиката. Това разкри множество нови резултати, като например наличието на дълги аритметични прогресии на прости числа, разбирането на структурата на решетките в групите на Ли и изграждането на експандери с приложения в комуникационните технологии и компютърни науки", заяви Ханс Мунте-Каас, председател на комитета на наградата „Абел“.

„Работите на Фурстенберг и Маргулис демонстрират ефективността на пресичане на граници между отделни математически дисциплини и разрушават традиционната стена между чистата и приложна математика“, коментира Ханс Мунт-Каас.

Наградата по математика е основана от правителството на Норвегия през 2002 година.

Двамата математиците ще си поделят наградата от 7,5 милиона норвежки крони (1 250 000 лв).

Миналата година, 2019 г., за първи път наградата „Абел“ бе връчена на жена, професор Карън Уленбек.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !