06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Октоподът Каспър е застрашен от изчезване (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 декември 2016 в 16:29 37650

По-рано тази година беше открит Каспър - прозрачен октопод, който живее на дълбочина от 4000 метра под океанската повърхност в близост до Хаваите.
Ново проучване, публикувано тази седмица в Current Biology, хвърля повече светлина върху родителската стратегия на създанието - с тревожен обрат.

Октоподът прикрепва своите яйца към мъртва водна гъба (Porifera) и увива тялото си около нея. Така той защитава малките си в продължение на няколко години, без да се храни. Когато яйцата се излюпят, той се отдръпва и умира. Тази стратегия обаче в скорошно време би могла да доведе до големи проблеми - както съобщава Science. Водните гъби трябва да се прикрепят към твърд обект на океанското дъно - и в случая на Тихия океан, такава роля често пъти играят мангановите образувания - твърди блокчета, съдържащи някои ценни метали.

В процес, който би могъл да отнеме милиони години, металите постепенно се натрупват в твърди слоеве около някакъв малък обект - като например част от черупка или зъб на акула.

Някои корпорации и държави обаче възнамеряват да изградят подводни мини за извличането на металните суровини.

"Те представляват интерес за компаниите, тъй като голяма част от металите, които се съдържат, могат да се използват в производството на високи технологии - като например мобилни телефони и модерно компютърно оборудване", коментира Аутун Пърсър (Autun Purser) пред Daily Mail.

"Наблюдението на родителската стратегия е важно, тъй като въпросните гъби растат само на някои места, върху малки, твърди образувания, които представляват интерес за минните компании поради металите, които съдържат - включително манган", допълва той.

"Следователно премахването на тези образувания може да застраши жизнения цикъл на тези октоподи".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.