Онлайн порнографията произвежда CO2 колкото две Българии

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 юли 2019 в 00:00 3581 0

Кредит Flickr

Излъчването и гледането онлайн на видеоклипове генерира 300 милиона тона въглероден диоксид годишно или почти 1% от глобалните емисии. Платформата за филми Netflix представлява една трета от тях, а онлайн порнографските видеоклипове генерират още една трета, съобщава NewScientist.

Това означава, че гледането на порнографски видеоклипове генерира толкова CO2 годишно, колкото емитира Белгия или два пъти въглеродните емисии на България.

Това е заключението на френски мозъчен тръст, наречен The Shift Project. По-рано тази година той изчисли, че цифровите технологии произвеждат 4% от емисиите на парникови газове и че този дял може да се повиши до 8% до 2025 година.

Сега The Shift Project изчислява емисиите на CO2, дължащи се единствено на онлайн видеоклиповете. За да пресметнат глобалния видео интернет трафик, авторите на доклада използват проучвания от 2018 г. на компаниите Cisco и Sandvine. След това изчисляват колко електроенергия е използвана за пренасяне на тези видео данни и за преглед на различни устройства, от телефони до телевизори.

И накрая изследователите оценяват общите емисии, използвайки средните за целия свят данни за въглеродните емисии от производството на електроенергия.

Онлайн видеото възлиза на 60% от глобалните потоци от данни през 2018 г., се казва в доклада, или на 1 зетабайта данни (1021 байта). Дефиницията на доклада за „онлайн видео“ не включва видео стрийминг на живо, като Skype видео разговори, уебкамери „camgirls“ или телемедицина, което представлява още 20% от глобалните потоци от данни.

Преминаването към все по-качествени видеоклипове, като 8K резолюция, ще стимулира по-нататъшното увеличаване на емисиите. Същото може да се каже и за  стартиращите на услуги за стрийминг на игри като Stadia на Google, но докладът не разглежда тяхното въздействие.

Авторите призовават за мерки за ограничаване на емисиите от онлайн видеоклиповете, като например предотвратяване на автоматичното възпроизвеждане на видеоклипове и излъчването на видеоклипове с висока разделителна способност, когато това не е необходимо. Например, някои устройства вече могат да показват по-високи резолюции, отколкото хората могат да възприемат.

Необходима е регулация, се казва в доклада.

"Това още веднъж показва, че е необходимо проектиращите дигитални услуги да обмислят внимателно цялостното въздействие на услугите, които предлагат", коментира Крис Праист (Chris Preist) от Университета в Бристол, Великобритания, който изучава устойчивостта на технологиите.

"Най-важните действия, които могат да предприемат обикновените хора, вероятно са по-рядкото обновяване на дигиталните устройства, притежаването на по-малко устройства и отказ от висококачествена мобилна интернет връзка навсякъде".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !