Оралният секс намалява риска от аборт

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 април 2019 в 08:10 6845 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Според ново изследване, проведено в Холандия и публикувано в списанието Journal of Reproductive Immunology, оралната любов е свързана с намален риск от повтарящи се спонтанни аборти, съобщават Science alert. 

Повтарящите се спонтанни аборти, при които жената има три или повече помятания преди достигане на 20-тата гестационна седмица, засягат около 1 процент от жените, въпреки, че според някои автори и повече. 

Причините за повтарящите се спонтанни аборти може да са различни, включително аномалии на матката, ендокринни заболявания, вродена или придобита тромбофилия и хромозомни аномалии при родителите. Но при много двойки, причините за многократните спонтанни аборти остават неизяснени. 

Според холандския екип експерти по бременността от медицинския център на Университета Лайден, една част от липсата на отговор при установяването на причините за повтарящите се спонтанни аборти, се дължи на факта, че основните имунологични изследвания се фокусират върху имунната система на майката. 

Бащините фактори не са толкова добре изследвани, въпреки, че някои проучвания предполагат, че мъжете и особено тяхната семенна течност, могат да повлияят на женската имунна система преди, а също и след зачеването. 

Идеята зад това твърдение е, че специфичната за плода майчина толерантност към бащините антигени може да бъде предизвикана чрез излагане на контакт със семенна течност и то не само вагинално, но и орално. 

Едно изследване от 2000 година открива, че оралният секс и актът на поглъщане на сперма съответстват на по-рядка поява на прееклампсия при жените. 

Разбира се, изследването по никакъв начин не изразява позиция дали хората да практикуват или не орален секс, но екипът от Лайден иска да проучи по-дълбоко биологията зад тази взаимовръзка. 

В настоящото проучване те изследват 97 жени, които са имали поне три необяснени последователни спонтанни аборта и са били под 36 години по време на третия аборт. 

При сравнение с контролната група от 137 жени, които не са изгубвали скорошна бременност, резултатите от попълнените въпросници показват, че жените с успешна бременност практикуват значително повече орален секс с партньорите си, като средна стойност. 

Според анализа, малко над половината, 56,9% от жените, направили спонтанен аборт, правят орална любов с партньорите си, значително по-малко от групата с успешна бременност, при които процентът е 72,9%.

Тези резултати не показват никаква причинно-следствена връзка, че оралният секс допринася за намаляването на процента на абортите. Има много други фактори, които влияят и това проучване изследва само малка част от тази връзка и то само чрез самоотчитане. 

Но според учените те носят доказателство, че начинът, по който жените биват изложени на контакт със семенна течност и сексуалната им активност с партньорите им, могат да бъдат фактор, който да се разгледа, за да се разбере как се случват спонтанните аборти и в бъдеще да се намери начин за намаляването им. 

"Тези сравнени резултати показват, че жените, преживели повтарящи се спонтанни аборти правят по-малко орална любов в сравнение с жените с безпроблемна бременност," обясняват авторите. "Това съвпада с хипотезата, че стомашно-чревният тракт всмуква активно вещества, когато няма възпалителни процеси, а семенната течност съдържа разтворими HLA антигени и така чрез тях майката може да развие имунна толерантност към наследените от зародиша бащини антигени още преди вграждането му в стената на матката."

Според учените вагиналното излагане на бащините антигени също е фактор, отговорен за успешната бременност и предполагат, че резултатите им могат да бъдат обяснени с имунорегулаторните фактори, съдържащи се в семенната течност. Такива са например цитокините, хормоните и разтворимите HLA (sHLA) антигени, които имат важна функция при създаването на майчината имунна толерантност, която влияе на преживяването на плода по време на бременността.  

Учените отчитат, че относително малкото им изследване се нуждае от продължение с повече данни и признават, че резултатите им имат само хипотетичен характер засега. 

Въпреки това, те смятат, че излагането на семенна течност през устата може да доведе до толерантност в майката към бащините антигени и следователно "да повлияе позитивно върху изхода от бременността."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !