Останки от потънал кораб може да са от Индевър на капитан Джеймс Кук

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 септември 2019 в 09:35 4764 0

Кредит Wikimedia commons

Картина на Индевър от Самюел Аткинс (1787-1808).

Международен екип от подводни археолози смята, че може да е открил останките от кораба "Индевър" на капитан Джеймс Кук. Изследователският кораб от 18 век става известен с трите околосветски плавания през Южния Пасифик. 

"Индевър" е изследователски кораб на Британската кралска флота с тегло 368 тона и дължина 32 метра, според Captain Cook Society. Първоначално създаден за транспорт на въглища по Източното крайбрежие на Англия, плоскодънният кораб е достатъчно широк и устойчив, за да побере екипа откриватели и оборудването им, докато пътуват през неизследвани дотогава места между 1768 и 1771 г.

След мисията корабът е продаден на частен собственик, който го преименува на "Лорд Сандвич" и опитва да превози войници към Америка по време на революцията. Когато французите блокират залива Нарагансет в дните преди битката за Роуд Айлънд през 1778 г., корабът е потопен нарочно, заедно с десетина други военни съда. 

Бившият Индевър лежи на дъното на океана оттогава и местоположението му е неизвестно. 

Повече от десет години Подводният археологически проект Роуд Айлънд (Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP)) опитва да открие останките от съда. През 2016 г. експерти откриват в Лондон исторически документи, които потвърждават, че корабите наистина са потънали в залива. Сега нова експедиция до един от потопените кораби кара авторите да вярват, че може би са открили кораба. 

Водолази откриват корпуса и кила на кораб, които приличат по структура и размери на Индевър. Триизмерни изображения показват оголени греди, които съвпадат с онези, от които е бил построен корабът.

Експертите досега смятат, че за да бъдат потопени корабите, в дъната им са били пробити дупки, но няма никакво историческо доказателство за такава дейност. Сега водолазите откриват дупка, изрязана на дъното на кораба близо до кила, която може да е била пробита нарочно, за да бъде той потопен и спасен от вражески плен.  

Изследователите откриват и артефакти, включително парчета кожа, платове, стъкло, керамика, дървени фрагменти и въглища, които ще бъдат специално съхранени. 

Въпреки, че не може да се потвърди със сигурност дали този кораб е Индевър, експертите ще продължат изследването на кораба и събраните данни от последната експедиция, за да се потвърди неговото място в историята.

Източник: IFLScience - Marine Archaeologists Think They May Have Found Captain James Cook's Lost "Endeavour"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !