Освободиха един от убийците на лъва Сесил (видео)

Георги Гърков Последна промяна на 15 ноември 2016 в 12:27 9077 0

Точно когато модата по меметата с горилата Харамбе започна да отмира, нов скандал е на път да разтърси света.

Съдът в Зимбабве свали обвиненията срещу Тео Бронкхост, местен ловец, помогнал на американския зъболекар Уолтър Палмър да убие рядкото животно, след като решава, че те са твърде "общи" - съобщават от BBC News, цитирани от IFL Science.

Палмър предизвиква скандал сред защитниците на природата, когато през юли миналата година застрелва Сесил извън границите на националния парк Хуанге в Зимбабве. След стрелбата властите съобщиха, че Палмър разполага с всичките редовни документи, които разрешават убийството на лъва.

Зъболекарят не е извършил никакво престъпление и все още е свободен да посещава страната, въпреки че не му е позволено да ловува. Том Бронкхост обаче е обвинен, защото е извел животното извън парка, където са можели да го застрелят законно.

Сесил. Снимка: Andrew Loveridge / Wildlife Conservation Research Unit at Oxford University

Инцидентът с убийството на лъва Сесил стана повод за бурен обществен дебат и предизвика международни протести с призиви за по-голям контрол на трофейния лов на застрашени видове, както и за забрана изцяло на тази практика.

Сесил бе убит не само незаконно, но нехуманно. Американския зъболекар Уолтър Палмър е примамил животното извън границите на резервата Hwange и го наранил със стрела. Лъвът е бил застрелян и убит с пушка почти два дни по-късно и след това одран и обезглавен.

Уейн Пацел, президент на Хуманното общество на Съединените щати, смята, че убийството на Сесил е оказало ключово въздействие върху дебата за трофейното ловуване по света.

Лъвът е бил включен в изследователски проект за опазване на дивата природа на университета в Оксфорд. Той също така е бил и любимец на туристите.

Според Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN) понастоящем в Африка има по-малко от 20 000, а се убиват всяка година само законно около 600 лъва. Скоро на фона на оредяващата популация това ще се превърне в катастрофа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !