Откриха дъха на живи организми на 1,6 милиарда години, затворен в камък

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 март 2018 в 07:33 6209 0

Кредит Stefan Bengtson

Неповторимата поредица от следи в скалата всъщност е уловеният дъх на микроби от преди 1.6 милиарда години.

Едни от най-старите следи от живот са открити в централната част на Индия. 

Повечето от микробите са цианобактерии.

Тези древни микроорганизми са фотосинтезиращи като съвременните растения, те превръщат слънчевата светлина в енергия, издишайки кислорода като страничен продукт.

Техните древни издишвания окисляват земната атмосфера, събитие, започнало преди около 2.4 милиарда години, проправяйки пътя на живота, какъвто го познаваме днес, разказва Live Science.

Новото изследване е публикувано в списание Geobiology

Цианобактериите отделят минерали, които се втвърдяват в слоести структури, наречени строматолити. Строматолити се намират на няколко места днес, а именно Шарк Бей в Западна Австралия и в пласт от сладка вода в Тасмания, но някога са доминирали в плиткото море на Земята.
Биогеологът Тириъс Солстед (Therese Sallstedt) от Шведския музей по естествена история и нейните колеги проучват някои от тези структури (наречени матове) от дебел седиментен слой, наречен супермасив Виндям (Vindhyan Supergroup), който може да съдържа вкаменелости от някои от най-старите представители на живота на планетата. 
Такива мехурчета са били откривани и преди това, пишат изследователите в новата статия, както във фосилни микробни матове, така и в микробни матове, които днес процъфтяват в хидротермална вода.

Някои от древните кислородни мехурчета са частично смачкани, което предполага, че някога са били гъвкави. Кредит: Stefan Bengtson

Мехурчетата са малки, с размери от 50 до 500 микрона (за сравнение човешкият косъм има диаметър около 50 микрона).

Някои от сферите са смачкани, сякаш накога гъвкавите матове са били разкъсани, преди да останат заключени в камъка. Матовете също съдържат структури от нишки, които вероятно са останките от цианобактериите, съобщава изследователите.

Мехурчетата показват, че матовете са пълни с кислород, произведен от микробите вътре, писаха изследователите. Тези строматолити съдържат високи нива на калциев фосфат, поставяйки ги в категория, позната като "фосфорити". Откриването на кислородни мехурчета в тези фосфорити предполага, че цианобактериите и другите микроорганизми, произвеждащи кислород, може да са изиграли по-голяма роля, отколкото изследователи са предполагане при изграждането на този тип микробен мат в древните плитки океани, пише Солстед и нейните колеги.
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !